Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yalnızca yüzde 16'sı organ bağışına onay veriyor!

Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yalnızca yüzde 16'sı organ bağışına onay veriyor!

Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşen bin 711 kişiden sadece 289'unun yakınları organ bağışına onay vererek başka yaşamlara umut oluyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yalnızca yüzde 16'sı organ bağışına onay veriyor!
KAYNAK: İHA

Bu düşük bağış oranları, organ nakli bekleyen binlerce hastanın umutlarını sürdürmesini zorlaştırıyor.

Bursa'nın koordinasyonunda düzenlenen toplantıda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, sağlık personelinin motivasyonunun düştüğünü ve ekiplerin uyum içinde çalışmasının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde canlı böbrek nakli oranlarının yüksek olduğunu belirten Kaya, ancak kadavra organ bağışında yetersizlik olduğunu ifade etti.

AW071244_04

Bursa bölgesi, organ nakli alanında ülkenin en başarılı bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. 2022 yılında 207 beyin ölümü tespiti ve 60 donör bildirimi ile yüzde 29 aile bağış oranıyla Türkiye ortalamasının çok üstünde yer aldı. Ancak pandemi nedeniyle bağış oranlarında düşüş yaşandı.

Bursa bölgesinde organ nakli bekleyen hastalar, diğer bölgelere göre daha hızlı nakil olma şansına sahip. Ancak bekleyen hasta sayısı her yıl artıyor ve kadavra organ bağışı yetersizliği önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

AW071244_02

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, canlı böbrek nakli konusunda Türkiye'nin dünya lideri olduğunu belirtti. Ancak kadavra organ bağışının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantıda, bölge koordinasyonunun önemi vurgulandı ve organ nakli farkındalığının artırılması gerektiği dile getirildi. Organ nakli bekleyen binlerce hastanın hayatı, bağış yapmak isteyenlerin kararlarına bağlı olarak değişiyor. Organ bağışının önemi bir kez daha vurgulandı ve bu alandaki çalışmaların artırılması gerektiği ifade edildi.

AW071244_01

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Büyükşehir’den Büyük Destek

Antalya Büyükşehir’den Büyük Destek