Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Tarihi miras korunsun!

Tarihi miras korunsun!

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, eskiden Kaş Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanın kültür ve turizm faaliyetleri için kullanılacak bir alan olması için bir imza kampanyası başlattı. Dernek Başkanı Munise Ozan, “Bu alanda restorasyon, arkeolojik kazılar ve çevre düzenlemesi yapılarak Kaş halkı yararına, kamu yararına, gelecek nesiller adına bir alan oluşturulmasını istiyoruz” dedi

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarihi miras korunsun!

İmza kampanyası başlatılan alan, önceden hastane binası olarak kullanılıyordu. Yeni devlet hastanesinin yapılmasının ardından bu alan Kaş Belediyesi tarafından devralınmış, iş makineleri ve kamyonların park yeri olmuştu. Belediyenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu alanı projelendirmek üzere gerekli izinleri almasının ardından Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği harekete geçti. Dernek change.org üzerinden internette bir imza kampanyası başlatarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu alanda bir arkeopark, temalı müze veya kar amacı gütmeyen bir kültür sanat mekanı düzenlemesi yapılması için çağrıda bulundu.

 

Gazetemize açıklama yapan Dernek Başkanı Munise Ozan, “Bu alan Kaş’ın merkezinde bulunan son kazı alanı ve 1. dereceden sit alanı. Burası kurumlar tarafından yapılabilecek hafriyat, tadilat ve iyileştirme çalışmaları esnasında direk ya da dolaylı yollarla zarar görebilir. Kaş İlçesi zaten Antiphellos Antik Kenti üzerine kurulmuş. Dolayısıyla çoğu tarihi yapı kentin altında kalmış durumda. Bu alan Kaş Devlet Hastanesi’nden denize kadar uzanıyor. Biz buranın birlikte değerlendirilip projelendirilmesini istiyoruz” dedi. Daha önce bu alanla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Antalya Valiliği’ne, Kaş Kaymakamlığı’na ve Kaş Belediyesi’ne resmi dilekçeler verdiklerini ifade eden Ozan, bakanlıktan bir bilim kuruluyla beraber arkeolojik kazıların ve çevre düzenlemesinin yapılması için çalışmalar yapılacağına dair geri dönüş aldıklarını söyledi.

 “KAŞ HAK ETTİĞİ YÜZE KAVUŞSUN”

Belirtilen alanda kazı yapılmadan dahi Bizans, Helenistik ve Roma dönemine ait eserlerin, hamam ve duvar kalıntılarının göründüğünü söyleyen Başkan Ozan, “Biz şu anda bile arkeolojik çalışmaları başlatabiliriz. Kaş’ta hep büyük projeler yapılıyor ama turizm adına da ortalıkta görünen birçok arkeolojik eser var. Bunlar turizm için değerlendirilebilir. Kaş bir turizm bölgesi ve geçim turizmden sağlanıyor. Turizm olmazsa burası biter. Side’de olduğu gibi buradaki tarihi eserleri de değerlendirebiliriz. Belirtilen çalışmanın bir an önce başlatılmasıyla ilgili yetkililere, özellikle de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz” dedi. 2020 yılının Patara Yılı olması nedeniyle Kaş’a dikkat çekip kültürel çalışmalara bir başlangıç yaptırmak istediklerini söyleyen Munise Ozan, Kaş’ın hak ettiği yüze kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Deniz Bulut-Stajyer

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ağaç kesimine dava!

Ağaç kesimine dava!