Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Kasım, kıyım ayı oldu

Kasım, kıyım ayı oldu

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, “Kasım ayı sağlık emekçileri için tam bir kıyım ayı oldu. 17'si hekim olmak üzere 63 sağlık çalışanımız hastalığa yenik düştü” derken, 1 ay tam kapanma önerdi

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kasım, kıyım ayı oldu

-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi’nin ve Antalya Tabip Odası’nın düzenlediği basın toplantısında Covid-19’un hala meslek hastalığı olarak kabul edilmediği ve dün itibariyle bu hastalıktan hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısının 229’a ulaştığını söylendi

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin’in yaptığı açıklamada gündem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde gerçek vaka sayılarını açıklamasının ardından Antalya’nın tehlikeli olan beş il arasında yerini alması vardı.

Antalya’nın vaka sayılarındaki yüzde 100 artışın ve yoğun bakımlardaki yüzde 71 doluluk oranının sebebini Haziran ayında ekonomik gerekçelerle başlatılan normalleşme süreci olduğunu belirten Şahin, salgının tam olarak kontrol altına alınamadığını ve kademeli olarak kısıtlılıkların kaldırılması ve sonuçlarının gözlenmesi gerektiğini ısrarla vurguladıklarını söyledi.

“Halkın sağlığı değil sermayenin çıkarı”

AVM, restoran, kafe vb. toplu kullanım alanlarında kısıtlamaların kalkması, toplu taşımanın düzenlenmemesi, yapboza dönen okul ve kreşlerin bir açılıp bir kapatılması, pnömoni ve grip aşılarının yeterince temin edilmemesi, karantina ve izolasyon sürelerinin kısalmasının, vatandaşın hastalık mı açlık mı ikilemine sokulmasının salgını daha da ağırlaştıracağını ifade ettiklerini söyleyen Şahin, “Halk sağlığını değil, sermayenin çıkarını gözeten politikalar neticesinde salgın yeniden hortladı. Turizmden gelecek gelir uğruna Antalya'nın kapısı turistlere kontrolsüz şekilde açıldı. Gelen milyonlarca insana yeterli test yapılmadı, turistlerin kontrolsüz ve hiçbir kurala uymadan kent içinde rahatça dolaşmalarına müsaade edildi. Turistler salgını sadece Antalya'ya da yaygınlaştırmakla kalmadı, sağlıklı gelen birçok turist ülkesine virüs kapmış şekilde döndü” dedi.

“Yüzde 71; tam doluluk demek”

Antalya’da günlük vaka sayısının 1500 civarında olduğunu aktaran Şahin, hastanelerde yoğun bakım yatak sayısının arttırılmaya çalışıldığı, ameliyathanelerin ve acil servislerin bir kısmının yoğun bakıma dönüştürüldüğü, hastaların doluluk sebebiyle bekletildiği ya da diğer illerden hasta alınıp gönderildiği haberlerini aldıklarını söyleyerek, “Yoğun bakım doluluk oranlarımız % 71'in üzerinde olarak belirtiliyor. Bu sayı yoğun bakımlar için tam doluluk anlamına gelmektedir” dedi. Filyasyon ekiplerinin de zor koşullar altında çalıştığını bildiklerini ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün ekip sayısını arttırmak için yeni düzenlemeler yaptığını aktardı.

“Sağlık çalışanları 9 kat fazla hastalandı”

Başkan Şahin, “Başından itibaren yönetilemeyen salgın bugün de yönetilemiyor ve kontrolden çıkmış durumda. Bu süreçte hekimler ve sağlık çalışanları hem topluma oranla 9 kat daha fazla hastalandılar hem de çok sayıda kayıp verdiler. Sağlık Bakanı 120.000'den fazla sağlık çalışanının hasta olduğunu açıkladı. Tüm çalışanların % 10'nundan fazlasına karşılık geliyor. Şimdiye kadar toplam 229 sağlık çalışanımızı Covid-19 nedeniyle önleyebileceğimiz bir hastalıktan kaybettik. Kasım ayı sağlık emekçileri için tam bir kıyım ayı oldu. 17'si hekim olmak üzere 63 sağlık çalışanımız hastalığa yenik düştü. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızı ve meslektaşlarımızı saygıyla, sevgiyle anıyoruz” dedi.

“Yatak sayısını arttırmak yetmez”

Covid-19’un hala meslek hastalığı olarak kabul edilmediğini ifade eden Şahin, vaka sayılarındaki hızlı artışın hekimler ve sağlık emekçileri üzerindeki yükün daha da artmasına sebep olduğunu söyledi. “Yoğun bakım yatak sayısını arttırmak değil yeterli ve deneyimli sağlık çalışanı açığını kapatmak gerekiyor. Sağlıkçıların bu yorgunluk ve tükenmişlik hali daha fazla sürdürülemez” dedi.

“Tam kapanma zorunluluktur”

Türkiye’nin en az iki ama tercihen dört hafta kapanmasının artık bir zorunluluk olduğunu ifade eden Şahin, “Bir kere daha ülkeyi yönetenleri ikaz ediyoruz. Toplumsal hareketliliğin azaltılması, temel/zorunlu/acil mal ve hizmet üretenler dışında bütün alanlarda çalışmanın durdurulması şarttır. Aksi halde sağlık sistemimiz çökecek, kayıplarımız, istenmeyen sonuçlar artacaktır. Kapanma esnasında vatandaşlarımızın ekonomik kayıplarını karşılayacak hayatlarını idame ettirecek gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Sağlık personeli sorunu atanma bekleyen sağlık emekçilerinin güvenceli ve kadrolu şekilde atamalarının yapılması ve KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin şartsız şekilde göreve başlatılmasıyla giderilmelidir. Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli, ardından hastalık nedeniyle bugüne kadar hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin hakları ailelerine verilmelidir” dedi.

Basın açıklamasının ardından gelen soruları yanıtlayan Şahin, salgında en etkin mücadelenin aşılanmayla ya da virüsün mutasyona uğramasıyla olduğunu ve sağlık otoritelerinin aşı karşıtlığını körüklemek yerine halkı rahatlatmak olduğunu belirtti. Ayrıca sürecin en başından beri şeffaf yönetilmediği için hala 1. dalganın etkilerini yaşadığımızı, 2. dalgaya geçmediğimizi aktardı.

 Deniz Bulut-Stajyer

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Böyle ihale olmaz!

Böyle ihale olmaz!