Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber ‘Güneşe âşık kadın’

‘Güneşe âşık kadın’

Şair Aysel Hüma Yılmaz, hayatın getirdikleri veya zamanında yapılan tercihler nedeniyle öğrenimini tamamlayamayan ancak yıllar sonra öğrenim hayatına kaldığı yerden devam ederek ilkokul ve lise diplomalarını alan ve planlarını, hayallerini tek tek gerçekleştirmek için bir yola giren güçlü, üretici bir kadın

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Güneşe âşık kadın’

    Güneşe Aşık Kadın şiir kitabını 2018 yılında çıkartan ve şimdilerde hazırladığı bir öykü kitabı olduğunu söyleyen Aysel Hüma Yılmaz, kitabında “İnsanlarda olan, bütün dünyanın, evrensel sevginin, vicdanını anlattım” dedi.

 

    Güneşe Aşık Kadın şiir kitabını çıkartırken henüz lise mezunu olmadığını dile getiren ev hanımı iki çocuk annesi olan 56 yaşındaki girişimci Aysel Hüma Yılmaz kendi emekleriyle 2’nci şiir kitabını çıkardı. Şimdilerde üçüncü kitabını çıkarmaya hazırlanan Yılmaz, kitabının basım masraflarını ise kendi üretimi anahtarlıklardan elde ettiği gelirle karşılayacağını açıkladı.


   

     Antalya’nın güçlü ve öncü kadını olarak gördüğünü açıkladığı Songül Başkaya’yı gazetemizde ziyaret eden Yılmaz, hem 3. kitabına dair değerlendirmelerde bulundu hem de Türkiye’de ve Antalya’da kadın üzerine tespitlerini paylaştı.

 


“HEDEFİ FELSEFE BÖLÜMÜ”

    “Duygularım” şiir kitabını çıkardığı zaman İlkokul mezunu olmadığını, şimdi üniversiteye hazırlandığını belirten Yılmaz, “Her kitapta bir seviye atladım ve diplomalarımı aldım” dedi. Hedefinde felsefe bölümünü okumak olduğunu vurgulayan Yılmaz, felsefeyi çok sevdiğini söyledi.

 

“EVRENSEL SEVGİNİN VİCDANINI ANLATTIM”


    Kitaplarının yanı sıra bağlama çaldığını ve türküler bestelediğini dile getiren Yılmaz şunları söyledi: “Şuanda hazırladığım bir öykü kitabım var. Öykü kitabında insanlarda olan bütün dünyanın evrensel sevginin vicdanını anlattım. Evrensel sevginin vicdanı çok önemli. Çünkü yaşamın içi bir vicdan. Yaşamda aldığın her nefes bir vicdan. Vicdanına ters düşen bir şey yapmadığın zaman, yanlış olan şeyleri yapmadığın zaman yaşadığını anlıyorsun.

    Bu öykü kitabında vicdanı anlattım. Bir şizofrenle yaşamı anlattım. 35 sene oldu ben görümceme bakıyorum. Eşimin ablasına. Onun da bu hayatı hak etmediğini düşünüyorum. Ama onun da tekâmülünü böyle erdireceğini biliyorum. Ve benim kendimin de onunla yaşadığım hayatı, vicdanıma hiçbir şeye ters düşmemesi için hep onun ayakkabısıyla yürüyerek hareket ettim. Ve bunu kitaplaştırdım.”

 

“EMEK ÜRÜNÜ OLSUN İSTİYORUM”

    Öykü kitabının şuan baskısının hazır olduğunu, kitabı baskıya vermek için ürettiğini söyleyen Yılmaz, “Kendim yaptığım anahtarlıkla el emeğimi, göz nurumla tamamıyla bütünleştirmek istiyorum. Buradan biraz olsun gelir gelsin ve ben bununla da kendi biriktirdiğim, kendi emeğimin parasıyla da kitabımı bastırmak istiyorum. Tamamıyla emek ürünü olsun istiyorum” dedi.

 

“KADINLAR KALKSINLAR AYAĞA”

    Yılmaz “Kadınlara mesajım hiç uyumasınlar. Kadınlar evren, kadınlar toprak, kadınlar güneş, kadınlar yağmur. Yani kadında her şey var. Kadınlar kadınların yanında olsunlar. Kadınlar kadının düşmanı değil, kadın kadının varlığı olsun. Kadınlar kalksınlar ayağa yürüsünler istiyorum” dedi.

 

“ÜRETEREK MUTLU OLUYORUM”

    Yılmaz, şunları aktardı: “Üretsinler istiyorum. Yaptıkları ile kazanç sağlasınlar istiyorum. Benim yaptığım anahtarlıklar bana mutluluk veriyor. Oradan gelen 5 lira 10 lira hiç sorun değil. Ben hediye de veriyorum onları. Üreterek mutlu oluyorum. Bunun yanı sıra kitaplarımı çıkardım bir tane kitabımda çıkma aşamasında. Demek istiyorum ki varlıklarını benliğiyle yaşasınlar. Bir gün hepimiz toprak olacağız. Ölümün bir varlığı ve gerçekliği var. Yaşıyorken vicdani olarak adımlarını düzgün atsınlar. Yaşasınlar her zaman varlıkları için mücadele versinler. Konuşarak olmuyor bu. Onu eyleme dökmeleri gerekiyor kadınların.”

 

“KENDİM OLMAYI SEÇTİM”

    “Beni ben yapan güzellikleri yaşadığım için ben çok mutluyum 35 sene bir akıl hastasına baktım. Bundan pişman değilim vicdanımı ve insanlığımı ölçtüm kendim olmayı seçtim. Ve bu da beni bir yerlere getirdi. Bugün bu şiir kitabımı çıkartıp öykümü yazdıysam bunları yaşamam gerektiği içindir.”

 

AYSEL HÜMA YILMAZ KİMDİR?

    1965 yılında İstanbul’da doğdu. Ülkedeki siyasal ve ekonomik belirsizler sebebiyle eğitim hayatına ara verip çocuk yaşta işçi oldu. Yine çocuk yaşlarda ilgi duyduğu Türk Halk Müziğine ve bağlamaya, dönemin halk eğitim merkezlerinde eğitim alarak başladı. Evli ve iki çocuk annesidir. Emekli olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda gönüllü annelik yapan şair birçok öğrenciye bağlama eğitimi vermiştir. Şairin 2013 yılında yayımlanan “Duygularım” isimli bir şiir kitabı daha bulunmaktadır.

 

Fadime Yiğit

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
‘Kopak Çayı’ turizmi felç etti!

‘Kopak Çayı’ turizmi felç etti!