Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Başkanlar temkinli, vatandaş tepkili

Başkanlar temkinli, vatandaş tepkili

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in seçimlerden önce “Çılgın Projem” diye tanıttığı Boğaçayı Projesi’ne daha önce tepki gösteren mühendisler ve mimarlar odaları şuan için temkinli konuşsa da meslek erbapları sosyal medyada tepkilerini yü

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Başkanlar temkinli, vatandaş tepkili

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in seçimlerden önce “Çılgın Projem” diye tanıttığı Boğaçayı Projesi’ne daha önce tepki gösteren mühendisler ve mimarlar odaları şuan için temkinli konuşsa da meslek erbapları sosyal medyada tepkilerini yüksek sesle dile getiriyor. Çok sayıda mimar ve mühendis projeyi ‘uydurma, tel maşa, fek, çakma’ olarak nitelendiriyor

‘UYDURMA, TEL MAŞA, FEK, ÇAKMA’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in “Boğaçayı ile ilgili DSİ ile yapılan görüşmede uygun görülecek yere taşkın korumaya yönelik bir baraj yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak elektrik üreteceğiz. Belediyemize kaynak yaratacağız. Taşkın korumaya yönelik sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Bu baraj içme suyu ve sulama suyuna da çözüm olacak. Bu projeyi de en iyi şekilde hayata geçireceğiz” dediği proje konusunda şuan için meslek odalarından gelen bir itiraz yok. Ancak sosyal medyada Türel’in kamuoyuna lanse ettiği projenin ‘uydurma, tel maşa, fek, çakma’ olduğu, projedeki köprüde trafiğin soldan akmasının ya da kanal genişliğinin de bunun göstergeleri olduğu iddia ediliyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Boğaçayı Projesi, sosyal medyada yoğun eleştirilere sahne oluyor. Facebook’ta açılan “Konyaaltı'nın İncisi Boğaçayı Projesi” sayfasında çok sayıda vatandaş, özellikle de mimar ve mühendis projeyi ‘uydurma, tel maşa, fek, çakma’ olmakla suçluyor. Ayrıca projenin ekolojik sisteme vereceği zarar da aktarılıyor.

“TUZLANMA VE BARAJ”

Konuya ilişkin daha sert açıklamalarda bulunan ve projenin olumsuzluklarına dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkan Cem Oğuz, gazetemize yaptığı açıklamada; “Teknik detayları almamız lazım. Onların projeyi çalışacakları kişilerde bizde kıyılarla ilgili 4 tane ünlü İngiliz hocalar var, onlara danışacak. Onlar dokümanları temin edecekler. Hiçbir şey bilmiyorum bu nedenle proje ‘iyi, kötü, yanlış’ desem doğru olmaz. Görünüşte deniz suyunu siz oraya soktuğunuz zaman bir sürü problem ortaya çıkacak. Bu problemlerin başında yer altı sularının tuzlanması oradaki narenciye ağaçlarını tuzlu sudan kurması ve bir de en kötüsü yukarıya bir baraj yapacaklar. Bu baraj yapılınca Konyaaltı kıyısına sürüntü madde gelmediği için kıyılarındaki kumulların durumu ne olacak? Bunların hepsi teknik veri sonucunda yorumlanabilir. Şu anda varsayım üzerine konuşuyoruz. O teknik bilgileri alırsak daha net şeyler söyleyebiliriz. Bir öğrenelim bakalım. Bizimle elbet paylaşacaklar planları” dedi.

“DAHA RAPORLARI YOK”

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın ise “Boğaçayı Projes’inin uygulanması ile ilgili herhangi bir yapı yok. Boğaçayı’nın taşkınlara sebep olmayacak, yer altı suyunu kirletmeyecek şekilde raporların olması lazım. Ancak ondan sonra yapılacak olan projeyi tartışabiliriz. Öncelikle bir kere proje ‘yapılabilir mi yapılamaz mı’ o raporların elimize ulaşması lazım. Daha öyle bir rapor, henüz elimize ulaşmadı. Projeyi bilmiyorum. Ama Antalya için yararlı mı değil mi? Ön şart budur. Tedbirler alınmış mı, alınmamış mı? Önce projeyi görmemiz lazım’’ diye konuştu.

“ENDİŞELERİMİZ VAR”

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Erdal Özdemir de “Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel projeyi bize anlattığı şekilde gördük. O bölgede 5 tane su kaynağımız var. Proje olunca o sular kullanılamayacak hale gelecektir. Bu bizim için sıkıntı. İkincisi o bölge tamamen heyelan bölgesi. Sellerin ve su baskınlarının olduğu bir bölge, burada önlem alındı mı, alınmadı mı? Proje büyük tehlikelere neden olabilir. Şuan kesin olarak projenin nasıl yapılacağına dair elimizde tam bilgi yok. Temelde gel-git olayları yapılaşma da var. Büyük ve dönüşü olmayan endişelerimiz var. Bu konuda Başkan Türel’in meslek odalarına ve vatandaşlara karşı bu tür olayların yaşanmaması için ne gibi önlemler alacağını açıklaması lazım’’ dedi.

“TAŞKIN RİSKİ VAR”

Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Başkanı Haşim Dikencik, “Taşkın riski var o bölgede. Yapılacak projeye bağlı jeolojik tetkiklerin yapılması gerekiyor. Küçük bir alan. Doğru değerlendirilmesi gerekiyor o alanın. Ona göre proje yapılması lazım. Mevcut durumun jeolojik yapının son durumu tespit edilmeden direkt proje yapılması doğru değil. Tüm önlemlerin alınmasından sonra proje yapılmalıdır. Alt yapısı olmayan bir şey için görüş belirtmek doğru olmaz. Şuana kadar elimize proje ulaşmadı. Sadece görseller var. Ama o görseller tekniğe göre yapılmış görseller değil. Seçimde kullanılmak amacı ile yapılmış görseller. Şuanda tetkikler ile çok farklı şeyler çıkacak ama ne çıkacağı belli değil. Proje tam olarak açıklanmadan pek bir şey konuşmak doğru değil” dedi.

VATANDAŞ VE UZMAN ELEŞTİRİLERİ

“Konyaaltı'nın İncisi Boğaçayı Projesi” ismiyle Facebook’ta açılan sayfada da yüzlerce kişinin beğenisi, paylaşımının yanında bir o kadarının da eleştirisi yer alıyor. İşte sayfada yapılan eleştirilerden birkaçı:

“T C Musa Pala Bu şekilde bir proje yapabileceği alan yok orada bu sadece uydurma başkasının çektiği animasyon projeyle koyunları uyutuyor

Hüseyin Avni Uymaz Görüntü güzelde tüm AKP projelerinde olduğu gibi altı boş. Daha Antalya tarihini bilmeyen AKP kafası ancak bunu yapmaya kalkar. O bölge Boğa Çayı’nın yüz yıllarda getirdiği alüvyonlardan oluşmaktadır. Bu yüzden; o bölge Antalya'nın en riskli jeolojik yapısına sahiptir. Daha Türkiye matkap üretememişken, o kanalı açacak kazı makinaları Türkiye'de yoktur. O bölge imar sorunlarına sahiptir. Daha sivri sinek sorununu bitiremeyen kafa, böyle resimden öteye gitmeyen proje yapar ancak hayata geçiremez.

M Şevket Atalay Bir mühendis gözüyle ilk anda gördüklerim; Bu proje Boğaçay için hazırlanmış bir proje değil. Köprüdeki araçlar soldan gittiğine göre muhtemelen Avusturalya veya Yeni Zellanda için hazırlanmış bir projeden intihal edilmiş. Boğaçay ağzına böyle bir mendirek giriş çıkışı kontrol edemez. Açıkta ayrı bir mendirek gereklidir. Deniz kıyısında Antalya koşullarında böyle bir sahil düzenleyemezsiniz. Proje olarak sunulan filmde iki köprü var. Batı Çevreyolu, Boğaçayı köprüsüz mü geçecek? Projede gözüken ikinci köprünün Antalya tarafında ASAT'ın su kuyuları var. Denizi Boğaçay'dan içeri sokarsanız bu kuyular tuzlanır ve şehir şebekesinden çıkarılmak zorunda kalınır. Köprü yükseklikleri ne olacak? Gözüken teknelerin pruva direk yükseklikleri 20 metre üstündedir. Demek ki köprü en az 25 metre yükseklikte olmalıdır. Mevcut Konyaaltı köprüsü 450 metre civarındadır. Demek ki yükselmeyi de hesaba katarsak 500 metre boyunda 6 şeritli ve en az 25 metre yüksekliğinde 3 köprü gerekiyor. Bu köprü maliyetleri bu sunum hazırlandığına göre hesaplanmıştır. Öğrenebilir miyim? Çevredeki yapılaşma korkunç. 1/5000 İmar planı taslağını görebilir miyim? Bütün bu sorularıma cevap veremiyorsanız lütfen proje var diye ortaya çıkmayın. Tel maşa projelerle yapılan battı-çıktılar ve tramvay sayesinde Antalya trafiğinin hali ortada. Benimle kağıt üstünde projeye yön vermek isteyen yetkili olursa bu söylediklerimi konuşmaya tartışmaya hazırım.

Cenk Mercanoglu Öncelikle bu görseldeki kanal Boğa Çayı değil. Boğa Çayı’nın 4 kat büyüklüğünde uydurma bir yer. Muhtemelen Dubai Creek’e öykünmüş. Ayrıca hayalleriniz güzel de pruva yüksekliği (resimdeki yatlar gibi 20 metre değil ) 10 m olan yatları geçirmek için köprüyü en az 15 metre yükseltmek gerekir. O köprüyü 15 metre yükseltmek demek Konyaaltı Caddesi’ni yeniden inşa etmek anlamına gelir. O maliyeti tasavvur edemiyorsanız , ortaya çıkacak çirkinliği vehmedin. Ve sorun kendinize, şehir birilerinin babasının çiftliği mi? Şehir bölge planlama, Anıtlar Kurulu, mühendisler odası gibi kuruluşlar sizler gibi estetizm olgusundan yoksun, "ben yaparım olur " mantığına karşı varlar ve projeyi uygulanmasına izin vermezler. Yalnızca Boğa Çayı’nın görselliğini düşünen, köprü yüksekliğinin apartmanların üzerine çıkması gerekliği hesaplayamayan, projenin endemik yapıya ve canlı popülasyonuna vereceği zararı hesaplayamayan kişiler bunun hayali bir proje olduğunu tabi ki idrak edemezler. (Bir de trafiğin Türkiye’de soldan akmadığını hesap edemeden fake projeyi kamuoyuna sunmak da zaten işi yapmaya heveslenenlerin organizasyonel gücü ile ilgili ipuçları veriyor.)

Emin Tenekeci Antalya’daki marinalarda konaklamak isteyen yatları, bakım ve konaklama ücretlerinin yüksek oluşu yüzünden Yunanistan’a kaçırdınız. Mevsimlerin kuraklaşması yüzünden Boğaçayı’nda su kalmadı. Denizin girişinden itibaren çayı derinleştirmeniz durumunda içerilere kadar girecek deniz suyunun yüksek tuz oranı nedeni ile oluşacak blok bir daha oralara tatlı su girişine olanak vermeyecek dolayısıyla çevredeki ekolojik denge bozularak çoraklaşacaktır. Bölge fay hattıdır. Uygulaması imkansız bu çakma proje seçime kadar bu bölgedeki bahçe sahiplerini rant düşüncesi ile AKP’ye çekme gayretlerinden başka bir şey değildir. Gücün yetiyorsa önce Kadıahmetoğulları’nın taş ve kum ocağını kapat.”  Adnan YILDIRIM-Mühübe DEMİRBAŞ 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bolu Beyi’ni devirdik : 0-2

Bolu Beyi’ni devirdik : 0-2