Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “Bu toprakları marketten almadık”

“Bu toprakları marketten almadık”

Antalya’da yabancıya satılan konut sayısı son aylarda ciddi artış gösterirken vatandaş artan enflasyon ve düşen alım gücü sebebiyle konut sahibi olmakta zorluk çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz Kasım ayında 2 bin 616 yabancıya konut satışı yapıldı. Yabancı uyruklu kişiler, satın aldıkları konutun değeri 400 bin Dolar’a ulaşınca vatandaşlık alma hakkı kazanırken Türk vatandaşlar barınma sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Bu toprakları  marketten almadık”

Antalya yerelinde yabancılara satılan konut ve vatandaşlık almayla ilgili, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, İYİ Parti Antalya İl Başkan Vekili Hüseyin Özdamar, Demokrat Parti (DP) Antalya İl Başkanı Mahmut Çil, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Antalya İl Başkanı Selda Önder, Gelecek Partisi Antalya İl Başkanı Mevlüt Demir, Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, (6’lı masa ittifakının il başkanları)  değerlendirmelerde bulundu.

Nuri Cengiz-3“ANTALYA’YA YABANCILAŞTIK”

CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, “Bu ülkenin kendi vatandaşlarının satın alma gücü sürekli düşerken, paramız değer kaybettiği için bizim ulaşamadığımız rakamlara yabancılar ev satın alıyor. 400 bin Dolar gibi bir rakama ulaşınca da vatandaşlık alabiliyor, böyle bir durum dünyanın hiçbir yerinde yok. Antalya dünyanın en gözde lokasyonlarından bir tanesi. Bir yabancı için Antalya’da 400 bin Dolar vermek çok zor değil. Altyapısı ve mevzuatı hazırlanmadan, vatandaşlık vermek doğru değil. Bölgedeki savaşlardan kaynaklı olarak da gelen yabancının, paramızın değer kaybetmesinden dolayı konut satın alması çok kolaylaştı. Türk vatandaşının ise satın almayı bırakın kiralamaya bile gücü yetmeyecek duruma geldi. Antalya’nın yerlisi, Antalya’ya yabancılaşmak durumunda kalmıştır. Vatandaş şehrin dışına itiliyor. Merkezden uzaklaşıyor ama uzaklaşsa dahi kiraları karşılama şansı yok. Memurlar, Antalya gibi şehirlerden, kendi memleketlerine geri dönüyorlar. Burada devletin ciddi anlamda bu süreci planlayıp düzenleyip sosyal konut ihtiyacını karşılayacak adımları atması ve mevzuat düzenlemelerini yapması gerekiyor. Genel Başkanımız iktidara geldiğimizde yabancıya konut satışının ilk 5 yıl boyunca sınırlandırılacağını belirtmişti. Olması gereken de budur” ifadelerini kullandı.

hüseyin özdamar iyi parti

“SATIŞ KONTROLLÜ YAPILMALI”

İYİ Parti Antalya İl Başkan Vekili Hüseyin Özdamar, yabancıya konut satışına karşı olmadıklarını ancak planlı olması gerektiğini vurgulayarak, “Karşı olduğumuz vatandaşlık karşılığı konut satışıdır. Karşı olduğumuz plansız programsız konut satışıdır. Konut fiyatlarını yükselten, enflasyonu arttıran, kaynağı belirsiz paralarla yapılan konut satışına karşıyız. Her bir ilde arz talep dengesi dikkate alınarak kontrollü, planlı, sınırlı, kayıtlı satışlar yapılmalı” şeklinde konuştu.

il bşn. Selde Öner-3

“KÜLTÜRÜMÜZÜ KAYBETMEK ÜZEREYİZ”

DEVA Partisi Antalya İl Başkanı Selda Öner, “Yurt dışından gelenler ev kiralamak için evlerin değerleri üzerinde bir yıllık peşin fiyatlar ile ev tutmaya çalıştılar. Bu da ev sahiplerine emsal teşkil ettirdi. Emsal teşkil ettiği için ev sahipleri de daha düşük bir tutardan evlerini kiraya vermek istemediler. Yabancıların 1-2 yıl sonra ülkelerine döneceklerine düşündüğümüz zaman yaşanan konut krizi gittikçe artacak. Memurlar eskiden en çok Antalya’ya tayinlerini isterlerdi şimdi ise insanlar Antalya’dan gitmek istiyor. Ev kiralarına yetişemiyorlar. Memurlar Antalya’ya gelmek istemiyor. İnsanlar yabancı ülkelere gittiğinde uyum sağlamak için o ülkenin şartlarına uyarlardı biz ise gelenlerin şartlarına alışmaya çalışıyoruz. Kültürümüzü henüz kaybetmedik ama kaybetmeye başlamak üzereyiz. Korkunç bir yozlaşma başlıyor. Acı olan taraf vatandaşlık verilmesi. Türk pasaportu ve kimliği, paramız gibi değer kaybetti. Türk olmayan ama Türk vatandaşı çok fazla insan var. Biz ülkemizi parselliyoruz. Bu durumun ağır sonuçlarını mutlaka bir dönem yaşayacağız” diye konuştu.

mahmut çil DP il başkanı

“VATANDAŞ KONUT ALAMIYOR”

Antalya’da yaşayan insanların mağdur durumda olduğunu belirten DP Antalya İl Başkanı Mahmut Çil, “Yabancılara konut satışı yüzünden kiralar çok arttı. Ayrıca insanların artık ekonomik şartlardan dolayı konut sahibi olmaları çok zor hale geldi. İnşaat maliyetlerinin artması ve yabancılara konut satışı da ev fiyatlarını çok etkiledi. Yabancılara sadece konut satmakla kalınmıyor, vatandaşlıkta veriliyor. Bu uygulamalar ileriki süreçte çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor” diyerek iktidarı uyardı.

“SİYASİ İRADE MİLADINI DOLDURDU”

Gelecek Partisi Antalya İl Başkanı Mevlüt Demir, “Türkiye iyi yönetilemiyor. Böyle olunca da birçok sorunla karşı karşıya kalınıyor. Uluslararası nüfus hareketliliği büyük bir sorun. Türkiye önceden transit, çıkış ve hedef ülke konumundaydı fakat sürecin içerisinde Antalyalı olarak içimiz acıyor. Antalya’nın belirli yerlerine tahdit getirildi. Bu sınırlandırma sadece ikamet ile konularda uygulanıyor satışla alakalı hiçbir sıkmevlut-demir-1ıntı yok. Şahsın Muratpaşa’da bir konutu var, Konyaaltı’ndan bir konut daha almasında herhangi bir sıkıntı yok. Oradaki sınır ikamet ile alakalı. Türkiye’de hukuki durum ile fiili durum birbiriyle uygun yürümüyor. Çünkü işi bilmeyen kimin ne yaptığı belli olmayan bir tek adam yönetimindeki manzarayı görüyoruz. Yabancıların gayrimenkul edinmesi ile alakalı icra boyutunda da sıkıntıyı görebiliyoruz. Son 5-6 yılda ülkede öyle bir yönetim sıkıntısı var ki yabancıların ikamet edinme konusunda da çok ciddi savrulma yaşanıyor. Yabancıların gayrimenkul edinmesi ile alakalı stratejik bir yaklaşım yok. Sadece demografik ve bölgesel değil, hukukun icra boyutuyla ilgili disiplinize olmuş bir durum yok ve bürokratik teamüller ve işleyişler ülkede disiplinize olmaksızın mantığıyla hareket ediliyor. Yerli vatandaşlarımızın daha uzak yereler doğru kayıyor. Genel Başkanımız Davutoğlu, Başbakan iken gayri safi milli hasıla 12 bin Dolar civarında idi. Şu an yönetilemeyen Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 8-9 bin Dolar ama fiili bakıldığında ise orta direğin kaybolduğunu görüyoruz. Antalya’da sabit gelirli vatandaşın gayrimenkul kiralama durumu neredeyse yok. Biz ucuzluğu çocuklarımıza, gençlerimize, kendi vatandaşımıza yaşatmamız gerekirken maalesef yabancılara sunuyoruz. Türkiye’de şu an siyasi irade miladını doldurdu. 6’lı masa liderlerin peşinden giden ve destekleyen halkla birlikte bunun hesabı sorulacak, buradaki dağınıklık düzensizlik yaşanılacak bir Antalya’ya evrilecektir” ifadelerini kullandı.

Ramazan Düzenn (21)-1

 “SAKIZ ALIR GİBİ VATANDAŞLIK ALINIYOR”

Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, yabancıya konut satışının kabul edilebilir boyutta olmadığını dile getirerek, “Bu durum halkımızı o kadar kötü etkiliyor ki artık bu duruma dur denmeli. Bu durum milli güvenlik sorunu haline geldi. Antalya halkı şehrin dışına itiliyor. Tük halkının milli geliri o kadar düştü ki eski oturduğu yerlerde oturma şansları yok. kiralar ve konut fiyatları çok arttı. Gariban artık gidip köhne yerlerden ev bulabilirse kirada oturacak o yerler bile 5 bin TL’nin altında değil. memurlar artık Antalya’ya gelmek istemiyor. Antalya’da hayat şartlarının son derece elverişsiz olması sebebiyle tayinin istemiyor. Umarım millet ittifakı iktidara geldiğinde bu konu derhal halledilecek. Biz bu toprakları marketten almadık, şehit kanıyla aldık. Şimdi marketten sakız satılır gibi vatandaşlık satılıyor. 400 bin Dolar yabancılar için çocuk oyuncağı. Bu durum böyle gitmez. Biz 6’lı masa olarak bu meseleyi biliyoruz ve iktidara geldiğimizde gerekeni yapacağız” dedi. Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Polisin şüphelendiği sürücü tutuklandı

Polisin şüphelendiği sürücü tutuklandı