14. y.y. düşünürü meşhur tarihçi, sosyolog, filozof, siyaset ve devlet insanı İbn Haldun, "Coğrafya kaderdir" der. 700 yıl önce, dünya düşünce tarihinin en özgün eserlerinden biri olan Mukaddime adlı kitabında toplayan İbni Haldun’un fikirlerine halen ilgi duyulmaktadır.

ORTADOĞULULUK; 

Erken tarihten günümüze, birçok medeniyetleri, devletleri barındıran, çeşitli kültürlerin ve inançların bulunduğu Ortadoğu coğrafyası, günümüzde de dünyanın dikkatlerini üzerine çekmekte. Ortadoğuluların yaşamlarını, dini inançlarını ve devlet sistemlerini sıralarsak;   

1-Dini bakış açısıyla dindarlığı öne çıkarmak, bilime kayıtsız kalmak, Ölümü yüceltip güzel yaşamayı aşağılamak, Ortadoğululuktur diyebiliriz.

2-Lideri ve imamları yüceltmek, aklı aşağılamak, Ortadoğululuktur denilebilir.

3- Duyguları yüceltip mantığı küçümsemek, Ortadoğululuktur.

4-İmamları yüceltip, filozofları aşağılamak, Ortadoğululuktur.

5-Ev kadınlığını yüceltip, kariyer yapan kadını aşağılamak da bir nevi   Ortadoğululuktur.

6-Sözü yüksek olanı değil, sesi yüksek olanı iyi lider sanmak, Ortadoğululuktur.

7-Kurumsal çözümler üretmek yerine, lidere tabi olmak Ortadoğululuktur.

8-Kendi hayatında hiçbir başarısı yokken, sürekli atalarıyla övünmek, Ortadoğululuktur.

Konu ile ilgili daha birçok madde üretebiliriz. Ortadoğu insanlarının birçoğunun düşüncesinin, dinle ilgili olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Dinle ilgili olmayan konularda pek fikri olmadığı için, dinini ilgilendirmeyen mevzularda sohbet imkânı azdır. 

Ortadoğu devletlerinin kralları, prensleri, kendi ülkelerini modernleştirmek yerine, modern ülkelerde bulunmayı tercih ediyor. 

Bazı Ortadoğulular ülkelerinin sıkıcılığından kaçıp, nefes almak için Türkiye’ye de geliyor.

Ortadoğu coğrafyalarında savaşlar durmamış, devletler yıkılıp yerine başka devletler kurulmuş. Yaşayan halklar, hep devlet kuranlara, krallara, emirlere, yani gücü elinde tutanlara boyun büküp tabi olmuş. 

Belki bir gün, halklar demokrasiyi anlar, Türkiye’yi örnek alıp Cumhuriyet rejimini benimser. İnşallah aydınları, bilgi ve çağdaş fikir adamları artar. Totaliter rejimlerin, modasının geçtiğini, OLİGARŞİK yönetimlerin halkları mutlu etmediğini bilenleri artar.   Otoriter rejimleri değiştirmek kolay olmuyor. Irak’taki olan biten ve Saddam’ın sonu, Libya devlet başkanlığını kaybeden Muammer Kaddafi’nin devrilmesi, İran’da Şah’ın yıkılışı ve mollaların iktidarının başlaması, ihtilaller ile olmuştu. Bu örnekler demokrasinin yerleşmediği ülkelerdeki kaosu anlamaya yeter herhalde.

Ortadoğu ülkelerindeki az gelişmişliğin bitmesini ümit ederim.

Hoşça kalın, çağdaş kalın