19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan ve 23 Mart’ta tutuklanan İBB Kültür A.Ş Müdürü Murat Abbas’ın tutukluluğuna itiraz edilmesinin ardından alınan kararla ev hapsi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından İBB Kültür A.Ş Müdürü Murat Abbas’ın 23 Mart’ta verdiği ifadeden bir kesit sosyal medyada gündem oldu.
Etkin Pişmanlıktan Yararlandığı İddia Edildi
Gazeteci Murat Ağırel’in iddialarına göre Murat Abbas dosyada itirafçı oldu ve etkin pişmanlıktan yararlandığı belirtildi.
“Hiçbir Şekilde Talimat Almadım”
İBB Kültür A.Ş Müdürü Murat Abbas’ın 23 Mart’ta verdiği ifadeden bir kesit sosyal medyada gündem oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun hakkında, “Murat Ongun benim amirim değildir. İş alanı ile ilgili yönlendirmesi olmamıştır, olamaz. Genel müdür sıfatı ile işlemleri yaparken Necati Özkan ve Murat Ongun’dan hiçbir şekilde talimat almadım” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.
Murat Abbas’ın İfadesi
Murat Abbas’ın ifadesinde şunlar yer aldı: “Üzerime atılı suçu ve haklarımı anladım. Ben bu konuda emniyette ve savcılıkta ifade vermiştim. Oradaki vermiş olduğum ifadelerimi tekrar ederim. İddiaları az önce öğrenmiş oldum, dün geniş bir ifade verdim, burada gördüğüm isnat edilen suçlarla ilgili herhangi bir soru bana yöneltilmedi, bana yöneltilen spesifik sorular da yoktu. Necati Özkan ile Akmerkez'de ki ofiste gizli toplantı olmamıştır, bunlar gizli değildir. 2018 yılından bu yana kendisi ile sosyal ilişkim vardır, iş bağlantım yoktur. Kültür sanat konuları, iletişim konuları ve İBB Kültür Aş'ye geçtikten sonra da İBB başkanının seçim kampanyasını da yürüttüğü için kültür sanat anlamında görüşmüş olabiliriz, bunlar gizli saklı değildir, kültür sanat üzerine, edebiyat üzerine görüşmelerdir, bunların sayısı da 4-5 'i geçmemiştir. Bunların başkaca bir içeriği ya da mahiyeti yoktur. Murat Ongun benim amirim değildir. İş alanı ile ilgili yönlendirmesi olmamıştır, olamaz. Genel Müdür sıfatı ile işlerimi yaparken Necati Özkan ve Murat Ongun'dan hiçbir şekilde talimat almadım. Kültür Aş faaliyetleri içesinde bahsi geçen ihaleler çok düşük pay barındırmaktadır. Ben vaktimin çoğunu kültür sanat faaliyetlerine ayırıyorum, yapılan ihaleler ile ilgili dikkat ettiğim şey kanuna ve usulüne uygun yapılıp yapılmadığıdır. Torba ihalelerde Firmaların yetkinliklerinin olması, yasal sakıncalarının olmaması ve en yüksek teklifi vermesi dikkat ettiğimiz unsurlardır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, serbest bırakılmamı talep ediyorum.”