Okullar açıldı, hayırlı uğurlu olsun. Tüm çocuklarımıza zihin açıklığı versin. Beni tanıyan bir çok çevre değişik kaynaklardan değişik konular hakkında bana bilgi getiriler ben de o konuları sıraya koyarak gerek kamu yararının gözetilmesi adına gerek insan hak ve hukukunun korunması adına köşemde işleyerek ilgililere çağrıda bulunurum.


Bu cümleden olarak işte size okullarımızdaki kantinler hakkında birkaç laf edelim ki işler düzgün yürüsün.


Okul demek, sayıları on binleri bulan küçüklü büyüklü sabilerin masum yavruların yuvası demektir. Kantin de olsa bu masumların beslenmesindeki her türlü gıda maddesiyle meşgul olan ve hesap kitap bilmeyen bu sabilerle alışveriş yapan kantincinin üstün nitelikleri olması beklenir. Bu bakımdan

 

ÖNCE BU HUSUSLARI SORARAK HAK ADALET YOLUNU BULALIM:

1) Kantincinin açık kimliği, sabıka kaydı ve genel-sosyal kimliği hakkında bilgi,

2) Mesleki ehliyeti hakkında bilgi, mesleki liyakat durumu,

3) Sağlık karnesi, feçes gaita tahlil raporu, akciğer grafisine odaklı durum.

4) Mali durumu ve vergi dairesi, meslek odası kayıtları, mevzuata uyguluğu,

5) Sözleşme ve mahiyeti, öğrenci haklarını ne derece koruyabilirlik derecesi,

6) Çocuklarla olan münasebetlerindeki güleryüz ve dürüst kişilik çizgisi,

7) Kantinde satışa sunduğu her türlü gıda maddesinin raf ömrü, kimyasal ve bakteriyel durumu, sağlığa uygun olup olmadığı, merdiven altı mı ruhsatlı imalat mı olup olmadığı, kimyasal-bakteriyolojik ve mikrobiyolojik analiz raporları var mı yok mu?

Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve belediyelerin söz konusu kantinleri rutin olarak denetleyip denetlemediği,

8) Mesken hijyeni ve sanitasyon koşulları bakımından kantinlerin Hıfzıssıhha hukukuna uygun olup olmadığı,

9) Sabi yaştaki çocukların alışveriş hakkında bilinçli olmadıklarından muhatabın bu konularda dikkat ve dürüstlük esası önemlidir.

10) Her ürünün üzerinde fiyat etiketi olmalıdır. Serbest piyasa kavramı kantinler için geçerli olamaz.

11) Kantinlerin şebeke suyu var mı, yok mu? Kirli su giderleri var mı?

12) Kantinlerin gerek okul idaresi gerek diğer kurumlar eliyle kantinlerin ne zaman ve hangi zaman aralıklarında denetlendiğine dair teftiş defteri olmalı.

13) Kantinlerde sulu yemek, pilav, çorba vb. yemek işleri yapılamaz.

14) Kantin işleticilerinin saç-sakal tıraşı, el-ayak tırnak bakım ve temizliği, açık renkli iş gömleği giyilmesi ilgili hukuka göre bir yasal mecburiyettir.

Yukarıda yazılı usul ve esaslara uymayan kantinler yasa dışı işletmeler grubuna dahildir. Çalıştırılmalarına izin verilemez.