Okullar açıldı, hayırlı uğurlu olsun. Tüm çocuklarımıza
zihin açıklığı versin. Beni tanıyan bir çok çevre değişik kaynaklardan değişik
konular hakkında bana bilgi getiriler ben de o konuları sıraya koyarak gerek
kamu yararının gözetilmesi adına gerek insan hak ve hukukunun korunması adına
köşemde işleyerek ilgililere çağrıda bulunurum.
Bu cümleden olarak işte size okullarımızdaki kantinler
hakkında birkaç laf edelim ki işler düzgün yürüsün.
Okul demek, sayıları on binleri bulan küçüklü büyüklü
sabilerin masum yavruların yuvası demektir. Kantin de olsa bu masumların
beslenmesindeki her türlü gıda maddesiyle meşgul olan ve hesap kitap bilmeyen
bu sabilerle alışveriş yapan kantincinin üstün nitelikleri olması beklenir. Bu
bakımdan
ÖNCE BU HUSUSLARI SORARAK HAK ADALET YOLUNU BULALIM:
1) Kantincinin açık kimliği, sabıka kaydı ve genel-sosyal
kimliği hakkında bilgi,
2) Mesleki ehliyeti hakkında bilgi, mesleki liyakat
durumu,
3) Sağlık karnesi, feçes gaita tahlil raporu, akciğer
grafisine odaklı durum.
4) Mali durumu ve vergi dairesi, meslek odası kayıtları,
mevzuata uyguluğu,
5) Sözleşme ve mahiyeti, öğrenci haklarını ne derece
koruyabilirlik derecesi,
6) Çocuklarla olan münasebetlerindeki güleryüz ve dürüst
kişilik çizgisi,
7) Kantinde satışa sunduğu her türlü gıda maddesinin raf
ömrü, kimyasal ve bakteriyel durumu, sağlığa uygun olup olmadığı, merdiven altı
mı ruhsatlı imalat mı olup olmadığı, kimyasal-bakteriyolojik ve mikrobiyolojik
analiz raporları var mı yok mu?
Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve belediyelerin söz
konusu kantinleri rutin olarak denetleyip denetlemediği,
8) Mesken hijyeni ve sanitasyon koşulları bakımından
kantinlerin Hıfzıssıhha hukukuna uygun olup olmadığı,
9) Sabi yaştaki çocukların alışveriş hakkında bilinçli
olmadıklarından muhatabın bu konularda dikkat ve dürüstlük esası önemlidir.
10) Her ürünün üzerinde fiyat etiketi olmalıdır. Serbest
piyasa kavramı kantinler için geçerli olamaz.
11) Kantinlerin şebeke suyu var mı, yok mu? Kirli su
giderleri var mı?
12) Kantinlerin gerek okul idaresi gerek diğer kurumlar
eliyle kantinlerin ne zaman ve hangi zaman aralıklarında denetlendiğine dair
teftiş defteri olmalı.
13) Kantinlerde sulu yemek, pilav, çorba vb. yemek işleri
yapılamaz.
14) Kantin işleticilerinin saç-sakal tıraşı, el-ayak
tırnak bakım ve temizliği, açık renkli iş gömleği giyilmesi ilgili hukuka göre
bir yasal mecburiyettir.
Yukarıda yazılı usul ve esaslara uymayan kantinler yasa
dışı işletmeler grubuna dahildir. Çalıştırılmalarına izin verilemez.