Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Simetrisiyle Hayran Bırakan Buruciye Medresesi: Tarihi Kent Meydanının Gözdesi

Simetrisiyle Hayran Bırakan Buruciye Medresesi: Tarihi Kent Meydanının Gözdesi

Sivas, tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir konumunda. Bu zenginliklerin arasında, mimarı bilinmeyen ancak simetrisiyle görenleri büyüleyen Buruciye Medresesi öne çıkıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Simetrisiyle Hayran Bırakan Buruciye Medresesi: Tarihi Kent Meydanının Gözdesi
KAYNAK: İHA

Sivas, tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir konumunda. Bu zenginliklerin arasında, mimarı bilinmeyen ancak simetrisiyle görenleri büyüleyen Buruciye Medresesi öne çıkıyor. Sivas'ın tarihi kent meydanında konumlanan bu gizemli yapı, adeta açık hava müzesini andırıyor.

A W134402 02

Simetrik Yapılarıyla Ön Plana Çıkıyor

Tarihi kent meydanı, Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi, Kale Cami, Kongre Müzesi ve Buruciye Medresesi gibi birçok tarihi yapıya ev sahipliği yaparak ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Ancak Buruciye Medresesi, özellikle simetrik yapısıyla ön plana çıkıyor.

A W134402 07

Medresenin Mimarı Belirsiz

1271 yılında Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen medresenin mimarı belirsiz. Ancak, Hamedan (İran) yakınlarından gelen Muzaffer Burucerdi'nin, fizik, kimya ve astronomi öğretimi amacıyla yaptırdığı biliniyor. Anadolu'nun en ünlü yapıları arasında gösterilen Buruciye Medresesi, simetrisiyle dikkat çekiyor.

A W134402 06

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Geleneksel El Sanatları Öğretim Görevlisi Serdar Korkmaz, "Anadolu coğrafyasında en simetrik plana sahip medrese Buruciye medresesidir" diyor. Medresenin simetrisinin, yapıldığı dönemde uygulanan sistemli oran ve orantılarla oluşturulduğunu vurguluyor.

Sistematik Bir Oran Orantı Var

Korkmaz, "En küçük yapı taşından en büyüğüne kadar yapı bitirilene kadar sistematik bir oran orantı uygulanıyor. Bu orantıyla birlikte sistematik bir simetri uygulanıyor. Anadolu coğrafyasında en simetrik plana sahip medrese Buruciye Medresesidir diyebiliriz" diye ekliyor.

A W134402 05

Medresenin mimarı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Muzaffer Burucerdi'nin tasarım ve mimarlık konusundaki yeteneklerinin bu eşsiz eseri ortaya çıkardığı iddiaları bulunuyor. Medresenin, dönemin bilim insanlarından biri olan Burucerdi tarafından yapıldığına dair tezler mevcut.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünya Kanser Günü'nde bilinçlenme çağrısı

Dünya Kanser Günü'nde bilinçlenme çağrısı