Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif

Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif

Adıyaman'ın gözde tarih hazinelerinden Perre Antik Kenti'nde yapılan kazı ve saha taramaları, tarihi bir hazineyi gün yüzüne çıkarıyor. Nekropol alanında ortaya çıkan kaya mezarların yanı sıra, 80 hektarlık geniş alanda gerçekleştirilen taramalarda dikkat çeken bir keşif yapıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif
KAYNAK: İHA

Adıyaman'ın gözde tarih hazinelerinden biri olan Perre Antik Kenti'nde devam eden kazı ve saha tarama çalışmaları, tarih severlere heyecan verici anılar sunmaya devam ediyor. Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden biri olan Perre, 80 hektarlık geniş bir alana yayılmış durumda.

Tarihi zenginlikler gün yüzüne çıkıyor

Antik kentin nekropol ve çarşı bölgelerinde gerçekleştirilen kazı ve temizleme çalışmalarında, tarihi zenginlikler gün yüzüne çıkarken, arkeologlar tarafından yapılan saha taramalarında da ilginç mezar kabartmalarına rastlandı.

Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif

80 hektarlık bir alandan oluşuyor

Adıyaman Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Perre Antik Kent toplamda 80 hektarlık bir alandan oluşuyor. Çok geniş bir alan olduğu için kazılar belli bir noktada devam ediyor. Diğer alanlarda ise alan araştırması yapıyoruz. Bu alan araştırmalarında farklı objelerle karşılaşıyoruz." dedi.

Mezar girişlerinde kabartmalar tespit edildi

Çelik, nekropol alanındaki kazı ve temizleme çalışmalarında ortaya çıkan kaya mezarların yanı sıra, 80 hektarlık alanda gerçekleştirilen tarama çalışmalarında mezar girişlerinde dikkat çeken kabartma ve süslemelerin tespit edildiğini belirtti.

Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif

"Bu alan araştırmalarında ortaya çıkan ilginç objelerden biri, alçak kabartma rölyefi olan kadın kabartmasıdır. Burada, o dönemin kıyafetleriyle tasvir edilen bir bayan kabartması var. Saçlar bukle şeklinde aşağıya, sağa ve sola sarkıtılmış. Ayrıca omuzlarda verilmiş. Alt tarafta ise yaklaşık 7-8 satırdan oluşan bir yazıt mevcut, ancak bu yazıtın bir kısmı tahrip olmuş." şeklinde açıklamada bulunan Çelik, keşiflerin M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu ifade etti.

Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif

Antik Perre Kenti'nde yapılan saha taramalarında ayrıca güneş kursu, hayat ağacı motifi ve girlant adı verilen farklı süsleme şekilleriyle de karşılaşıldı. Bu keşifler, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine yeni katmanlar ekliyor.

Perre Antik Kenti'nde Efsanevi Keşif

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Samsunspor Kasımpaşa maçı ne zaman saat kaçta hangi kanalda? Muhtemel 11'ler

Samsunspor Kasımpaşa maçı ne zaman saat kaçta hangi kanalda? Muhtemel 11'ler