Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Kaniş peyniri nedir? Kaniş peyniri tarihi ? Tablette yazılan gerçek ?

Kaniş peyniri nedir? Kaniş peyniri tarihi ? Tablette yazılan gerçek ?

Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 4 bin yıl önce Kültepe'de üretilen ve 'Kaniş Peyniri' olarak bilinen özel bir peynirin varlığını bu tabletlerden öğrendiklerini açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kaniş peyniri nedir? Kaniş peyniri tarihi ? Tablette yazılan gerçek ?
KAYNAK: İHA

Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde yapılan kazılar, Kayseri tarihini günümüzden 6 bin yıl öncesine kadar aydınlatıyor. 'Anadolu tarihinin başladığı yer' olarak bilinen bu alanda ortaya çıkarılan tabletler, bölgenin ticari hayatı hakkında önemli bilgiler sunuyor. Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 4 bin yıl önce Kültepe'de üretilen ve 'Kaniş Peyniri' olarak bilinen özel bir peynirin varlığını bu tabletlerden öğrendiklerini açıkladı.

Kültepe Kazıları 76. Yılında

Kayseri-Sivas kara yolu üzerinde bulunan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında yürütülen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle devam ediyor. Bu kazılar sayesinde, 6 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe'de birçok tarihi bulgu gün ışığına çıkartılıyor.

15E16849D50B01F1Ee4F377Ce4Cf2C44

4 Bin Yıl Önceki Kayseri Mutfağı

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Günümüzden 4 bin yıl önce bölgede 'Kültepe Peyniri' olarak tabir edilen özel bir peynirin bulunduğunu ve insanların bu peyniri yolculuk yaparken yanlarında götürdüklerini kaydetti." diyerek, bu peynire dair detayları paylaştı. Kulakoğlu, "Aslında bugün olduğu gibi o dönemde de Anadolu benzer şartlara sahipti, tarım ve hayvancılık anlamında. Yazılı belgelerde de bu konuyla ilgili olarak birçok belge var. O zamanki insanlar yolculuğa çıkarken yanlarında kutulanmış, dilimlenmiş, kurutulmuş et ve peynir götürüyorlardı," dedi.

Kaniş Peyniri'nin Özelliği

Kazılarda bulunan tabletlerde 'Kaniş Peyniri' olarak adlandırılan peynirin, o dönemin insanları tarafından özel bir yere sahip olduğu anlaşılıyor. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kültepe'nin özelliği, daha önce adını koyamadığımız her türlü obje için Asurluların bıraktığı belgelerde bunların isimlerini görüyoruz. Bunlar arasında da 'Kaniş Peyniri' denilen bir peynir var. Muhakkak ki özel bir peynir olmasa 'Kaniş Peyniri' demeyecek, sadece peynir diyecek," şeklinde konuştu.

Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde elde edilen bu bulgular, 4 bin yıl önceki Kayseri mutfağının zenginliğini ve o dönemdeki ticari hayatın dinamiklerini gözler önüne seriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Bolat İtalya'da G7 Ticaret Bakanları Toplantısı'na Katılacak

Bakan Bolat İtalya'da G7 Ticaret Bakanları Toplantısı'na Katılacak