Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Iğdır'da Keşfedilen Urartu Mezarlığı: Saklı Güzellik

Iğdır'da Keşfedilen Urartu Mezarlığı: Saklı Güzellik

Iğdır'ın Asma Köyü'nde Keşfedilen Tarihi Urartu Mezarlığı: Kültür ve İbadetin Buluştuğu Mekan

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Iğdır'da Keşfedilen Urartu Mezarlığı: Saklı Güzellik
KAYNAK: İHA

Iğdır, zengin kültürel mirası ve tarihi yapılarıyla adını duyurmaya devam ediyor. Ancak, birçok tarihi yapı hala korunma ve restorasyon beklerken kaybolma riskiyle karşı karşıya.

A W116991 01

Asma Köyü'nde, merkeze 33 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi Urartu Mezarlığı, bölgedeki tarih tutkunları ve köylüler tarafından camii olarak da kullanılıyor. Mezarlık, Urartular dönemine ait olduğu düşünülen ve Demir Çağı'nın izlerini taşıyan tarihi bir hazineyi barındırıyor.

Köylülerin şans eseri bulduğu bu mezarlık, zamanla camii olarak da kullanılmış. Ancak, İl Kültür Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmayan ve restorasyon geçirmeyen yapılar, gün geçtikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

A W116991 02

Urartu Mezarlığı'nın bulunduğu alanda yapılan araştırmalarda, mezar odasının toprak kayması nedeniyle ön kısmının büyük ölçüde tahrip olduğu belirlendi. Ancak, camii olarak kullanıldığı dönemde düzenlenerek genişletilen alan, kültürel bir buluşma noktasına dönüştü.

Mezarlık içinde üç niş bulunuyor; bu nişlerden biri mescit olarak kullanıldığı dönemde genişletilerek mihrap olarak hizmet vermiş. Giriş kapıları olmayan iki oda arasında yer alan genişlik, köylüler tarafından dilek dileme alanı olarak kullanılıyor.

A W116991 06

Çetin Şengül, Urartu Mezarlığı'nın keşfinin bir tesadüf olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Zamanında köylüler burayı hayvan otlatırken bir hayvanın düşmesi sonucu burayı keşfettiler. Köylüler burayı ibadethane olarak kullanmaya başladılar ve dilek dileme geleneği de burada başladı.'

Mezarlığın bir özelliği de, içindeki mağaranın yazın serin, kışın ise sıcak olması. Aynı zamanda, vatandaşlar tarafından dilek dileme yeri olarak kabul görmesiyle biliniyor.

A W116991 07

Erdal Karataş, mekanı merak ettiği için ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi: 'Ben burayı önceden bilmiyordum. Gelip gördüm ve çok şaşırdım. Herkesi burayı görmeye davet ediyorum. Bu, normal bir ibadethane gibi görünse de mağara şeklinde olması çok güzel bir detay.'

A W116991 04

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya 5M Migros Alışveriş Merkezi Yıkılacak Mı?

Antalya 5M Migros Alışveriş Merkezi Yıkılacak Mı?