Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Hollanda ile bağlarımızın en büyük sembolü restore ediliyor

Hollanda ile bağlarımızın en büyük sembolü restore ediliyor

Sultan II. Abdülhamid'in 1905 yılındaki hediyesi, 118 yıl sonra Aksaray'da restorasyon sürecine girdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hollanda ile bağlarımızın en büyük sembolü restore ediliyor
KAYNAK: İHA

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na 1905 yılında Osmanlı Devleti Sultan II. Abdülhamid tarafından hediye edilen 162 metrekarelik Hereke halısının restorasyonu, Aksaray'ın Sultahanı ilçesinde başladı. Bu özel halı, Barış Sarayı'nda Japon Salonu'nda 100 yılı aşkın bir süredir tarihi bir zenginlik olarak sergilenmekteydi.

AW086864_05

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın Sultanhanı ilçesine gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı açıklamada, "Ülkemizin, Anadolumuzun en kıymetli kervansaraylarından birincisi olan Sultanhanı’nda sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım" dedi. Bakan Yardımcısı Alpaslan, restorasyon sürecinin önemine vurgu yaparak, Hereke halısının Türkiye'nin kültürel zenginliğini yansıtan önemli bir örnek olduğunu belirtti.

AW086864_03

Dünya kültür mirasına katkı sunacak

Restorasyon sürecinde geleneksel tekniklerin kullanılacağını belirten Alpaslan, "Her aşamada halının orijinal dokusu ve estetiğini korumak için büyük bir hassasiyet gösterilecektir. Bu proje sadece halının restore edilmesinden öte kültürel bir mirasın korumasını da temsil etmektedir. Dolayısıyla dünya kültür mirasına katkı sunulmuş olacaktır" şeklinde konuştu.

AW086864_02

Hollanda ile güçlü bağların sembolü halı

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ise konuşmasında, "Halının hikayesi Türkiye ile Hollanda arasındaki güçlü bağların sembolü. Aramızdaki dostluğun halıdaki ilmikler kadar güçlü olduğunu düşünüyorum. Seneye 100. yıl dostluk anlaşmamızı yapacağız. Bu halı güzel bir örneği. Büyük ustalar tarafından bu halı restore edildikten sonra dönecek ve iki ülkenin sembolü olmayı sürdürecektir, bir dahaki yüz yıl için" ifadelerini kullandı.

AW086864_10

Restorasyon süreci bir yıl sürecek ve halı, aslına uygun olarak titizlikle restore edildikten sonra Barış Sarayı'na teslim edilecek. Bu özel projenin, Türkiye ve Hollanda arasındaki 400 yılı aşan diplomatik ilişkilerin bir göstergesi olduğu belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Enerjinizi yerine getirecek süper bir tatlı! Yulaflı toplar tarifi!

Enerjinizi yerine getirecek süper bir tatlı! Yulaflı toplar tarifi!