Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Geleneksel el sanatlarının canlandığı Niğde'den ABD' ye ihracat

Geleneksel el sanatlarının canlandığı Niğde'den ABD' ye ihracat

Niğde Valiliği tarafından 1972 yılında kurulan Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği, el dokuma halıcılık geleneğini sürdürerek kadınlara ekonomik bir fırsat sunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Geleneksel el sanatlarının canlandığı Niğde'den ABD' ye ihracat

51 yıldır devam eden atölyede öğretilen halı dokuma sanatıyla üretilen halılar, özellikle ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

AW081292_03

Ek gelir sağlıyor

Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği Müdürü Bilgehan Harmanşah, birliğin amacını geleneksel el sanatlarından olan halıcılığın yaşatılması ve kursiyerlere ek gelir sağlamak olarak açıklıyor. Harmanşah, "Niğde Valiliği Halıcılık Birliği, 1972 yılında kuruldu ve neredeyse 50 yıldır hem merkezde hem de köylerde halı kursları düzenliyoruz. Firmalardan gelen siparişlere göre kurslarda halı dokunuyor. Burada ev hanımları genellikle ev işlerini tamamladıktan sonra gelip halı öğreniyor veya dokuyorlar. Bu sayede geleneksel el sanatlarımızdan olan halıcılık yaşatılırken, kursiyerlerimiz ek bir gelir elde ediyorlar. Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği içinde çalışarak, bilmeyenlere dokuma sanatını da öğretiyoruz ve isteyenler devam edebiliyorlar" diyor.

AW081292_01

ABD ve Arap ülkelerine pazarlanıyor

Üretilen halılar yurtdışına gönderiliyor ve bu süreç firmalar aracılığıyla gerçekleşiyor. Harmanşah, "Şu anda Çin ve Türk Cumhuriyetlerinde ucuz üretilen halılar nedeniyle Türk halıcılığında bir gerileme olsa da, bu kurslar aracılığıyla halıcılığı yaşatmaya çalışıyoruz. Dokunan halılar genellikle ABD ve Arap ülkelerine pazarlanıyor. Boş zamanlarını değerlendirmek, geleneksel el sanatlarını öğrenmek veya ek gelir elde etmek isteyen herkesi kurslarımıza bekliyoruz. Kurslarımız sürekli açık ve Halk Eğitim Merkezi ile koordineli bir şekilde devam ediyor" şeklinde konuşuyor.

AW081292_02

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ada Mutfak Nedir? Kullanışlı mı? En az kaç metrekare olmalı?

Ada Mutfak Nedir? Kullanışlı mı? En az kaç metrekare olmalı?