Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Eskişehir’de Tatar kültürünü yaşatıyorlar

Eskişehir’de Tatar kültürünü yaşatıyorlar

Eskişehir Kazan Tatarları Derneği, kültürel miraslarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için düzenledikleri çeşitli etkinliklerle Türkiye'deki Tatarları bir araya getiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Eskişehir’de Tatar kültürünü yaşatıyorlar
KAYNAK: İHA

Eskişehir Kazan Tatarları Derneği, kültürel miraslarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için düzenledikleri çeşitli etkinliklerle Türkiye'deki Tatarları bir araya getiriyor. Odunpazarı İlçesi'nde 1992 yılında kurulan dernek, 2013 yılından itibaren müzeye dönüştürülerek faaliyetlerini sürdürüyor.

Her Hafta Düzenlenen Kitap Okuma Etkinlikleri

Dernek, Sabantoy gibi geleneksel etkinliklerin yanı sıra, her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen kitap okuma etkinlikleri ile Tatar dilinin ve kültürünün yaşatılmasını hedefliyor. Bu etkinlikler, Tatar dilini unutturmamak ve yeni nesillere aktarmak için büyük önem taşıyor.

Vedat Doğru: 'Dilimizi Unutturmamaya Çalışıyoruz'

Eskişehir Kazan Tatarları Derneği Başkanı Vedat Doğru, derneğin kuruluş amacını ve yürüttükleri çalışmaları şu sözlerle ifade etti: '1992 yılında bu derneği kurduğumuzdan beri Tatar dili ve kültürü üzerine çalışma yapıyoruz. Dilimizi unutturmamaya çalışıyoruz. Çocuklarımızla da Tatar dilini konuşuyoruz. Genellikle her yıl düzenlediğimiz Sabantoy etkinliğimiz var. Ayrıca bu müzede kitap okuma, film izleme, Tatar sohbetleri yapıyoruz. Hanımlarımız tatar hamur işleri günü yapıyor. O şekilde birlik ve beraberliği sağlamaya çalışıyoruz.'

A W246575 04

'Tatarca Eski Türkçenin Kaybolmamış Hali'

Vedat Doğru, Türkçe ile Tatar dili arasındaki benzerliklere de değinerek, 'Tatarca kursu, bu Kiril alfabesiyle Tatarca okuma kursları vermiştik. Haftalık kitap okuma günleri yapıyoruz. Tatarca dilinde kitap okuyoruz. Tataristan’da olan Tatarca yayınları okuyup üzerine tartışmalar yapıyoruz. Türkiye’de yaşayan Tatarların tarihini anlatıyoruz. Bu şekilde tarihimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Tatarca 992 yılında İslamı kabul edince Osmanlı, Arap harflerini kullanmışlar. Bizim eski Türkçe dediğimiz şey Tatarca ile aynı. Yazdığımız yazılar mesela 'kil' yazar Tatarca da 'kil' okunur, Türkçede 'gel' okunur. Mesela Tataristan’dan gelen birisi 3 ay içerisinde Türkçeyi öğrenir veya Türkçe bilen birisi yavaş konuşarak Tataristan’da istediğini anlatabilir. Tatarcaya eski Türkçenin kaybolmamış hali diyebiliriz' ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cem Yılmaz 'Samatya' Teknesini Zararla Sattı

Cem Yılmaz 'Samatya' Teknesini Zararla Sattı