Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Elazığ'ın Maden İlçesindeki Tarihi Sinema Yeniden Hayat Bulmayı Bekliyor

Elazığ'ın Maden İlçesindeki Tarihi Sinema Yeniden Hayat Bulmayı Bekliyor

Elazığ'ın Maden ilçesinde yer alan ve 1930'lu yıllarda inşa edilen tarihi Engin Sineması, zamanın etkilerine rağmen ayakta kalmayı başarmış nadir yapılardan biri olarak dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elazığ'ın Maden İlçesindeki Tarihi Sinema Yeniden Hayat Bulmayı Bekliyor
KAYNAK: İHA

Elazığ'ın Maden ilçesinde yer alan ve 1930'lu yıllarda inşa edilen tarihi Engin Sineması, zamanın etkilerine rağmen ayakta kalmayı başarmış nadir yapılardan biri olarak dikkat çekiyor. İlçenin yeraltı zenginlikleri ve tarihi geçmişiyle bütünleşen bu sinema, turizme kazandırılmayı bekliyor.

A W250742 03

Maden'in Hızlı Gelişimi ve Engin Sineması

1930'lu yıllarda Etibank'ın kurulmasıyla birlikte Maden ilçesi büyük bir imar ve gelişim sürecine girdi. O dönemde, ilçeye Türkiye'nin dört bir yanından ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden işçiler gelerek çalıştı, ilçe nüfusu 30 binlere ulaştı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Doğu Anadolu Bölgesi'nin en hızlı gelişen ilçelerinden biri olan Maden, sosyal aktiviteler açısından da zenginleşti. Bu dönemde açılan tenis kortları ve sinema salonları arasında günümüze ulaşan tek yapı, özel sinema statüsünde olan Engin Sineması oldu. Bugün atıl durumda olan bu sinemada, o döneme ait ahşap oturma sıraları, localar, sinema perdesi ve makine odası hala mevcut.

A W250742 05

"Binayı Maden'e Tekrar Kazandıracağız"

Bakır Maden Kültür, Turizm, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Deniz Seyrek, tarihi sinemanın geçmişine dair önemli bilgiler verdi. "1930'lu yıllarda Etibank'ın kurulmaya başlamasıyla birlikte, o dönemin inşaat çalışmaları devlet tarafından Almanlara verildi. Almanlar buraya geldiklerinde kendi sosyal yaşantılarını Maden'e taşıdılar. Bugün içinde bulunduğumuz yapı, günümüze ulaşan dört sinemadan tek sinema. Maden'de yapılan ilk özel sinema statüsünü taşıyor. Diğer sinemalar günümüze ulaşmadı, ancak Engin Sineması hala ayakta," dedi.

A W250742 10

Sinema ve Sosyal Hayat

Seyrek, sinemanın sadece bir sinema salonu olmanın ötesinde, düğün, kına geceleri, nişan gibi özel etkinliklerin yanı sıra siyasi parti toplantıları, sendika ve dernek kongreleri gibi birçok organizasyona ev sahipliği yaptığını belirtti. "Bu sinema, Maden'in sosyokültürel anlamda insanların toplandığı bir mekan olarak günümüze ulaşan somut bir yapı. Biz de buranın kültür varlığı olarak tescillenmesini talep ettik," diye ekledi.

A W250742 11

Geleceğe Dair Planlar

Başkan Seyrek, tarihi sinemanın kültür varlığı olarak tescillenmesi için yeniden başvuracaklarını belirterek, "Bu binayı koruyup, onarım çalışmalarını tamamladıktan sonra ilçe halkına ve Maden'e tekrar kazandırmış olacağız," ifadelerini kullandı. Diyarbakır Dilan Sineması'nın kültür varlığı olarak tescillendiğine dikkat çeken Seyrek, Engin Sineması'nın da aynı şekilde tescillenmesi gerektiğini vurguladı.

A W250742 20

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Damla Ersubaşı ve Mustafa Can Keser Çatışması: Ağıza Alınmayacak Sözler Havada Uçuştu

Damla Ersubaşı ve Mustafa Can Keser Çatışması: Ağıza Alınmayacak Sözler Havada Uçuştu