Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Dünyanın İlk Telkâri Müzesi Midyat'ta

Dünyanın İlk Telkâri Müzesi Midyat'ta

Mardin'in tarihi Midyat ilçesinde, dünyanın ilk Telkâri Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Akçakaya Mahallesi Ulus Caddesi üzerinde bulunan müzede, Bizans, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eşsiz eserler sergileniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünyanın İlk Telkâri Müzesi Midyat'ta
KAYNAK: İHA

Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Alptekin, tarihi binanın, Midyat'ın ilk belediye başkanlarından Süryani Gelle Hirmız'ın ailesi tarafından 1850'li yıllarda inşa edildiğini ve daha sonraki dönemde Midyat Belediyesi'ne kazandırıldığını belirtti. Müzenin, gümüş işçiliğinin geçmişini yansıtan Bizans, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eşsiz eserlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Alptekin, "Milattan önce 3 binli yıllardan itibaren gümüşün işlendiği topraklarda, Belediye Başkanı Veysi Şahin'in özel girişimleriyle bu sanatın sürdürülmesi amacıyla müze kuruldu" dedi.

A W095376 01

Telkari sanatı nedir?

Müze içindeki eserlerin Anadolu ve Mezopotamya'nın binlerce yıllık tarihini yansıttığını vurgulayan Alptekin, gümüşün anti-bakteriyel özelliği nedeniyle mutfak malzemelerinden süs eşyalarına kadar geniş bir yelpazede kullanıldığını söyledi. Alptekin, "Telkâri sanatı, Midyatlı Süryani ustalarının usta-çırak ilişkisi ile şekillenen el işlemelerini içerir. 950 derecede eritilmiş gümüşün inceltilmesiyle ortaya çıkan zarif teller, ustaların ellerinde farklı şekillere bürünerek hayat buluyor. Midyatlı telkâri ustaları, geleneksel teknikleri kullanarak bilezikler, kolyeler, küpeler, yüzükler, tespihler ve daha birçok objeyi ince ince işliyorlar" şeklinde konuştu.

A W095376 02

Midyat kadim bir kenttir

Müzenin bünyesinde kurulan telkâri atölyesi sayesinde ziyaretçilerin sanatın üretim aşamasına tanıklık edebileceğini söyleyen Alptekin, "Misafirler, beğendikleri parçaların yapımına katılarak bu sanata iştirak edebilirler. Müzemiz, eski eserlerin sergilenmesinin yanı sıra üretim ve satış bölümlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Telkâri müzesi, bu eşsiz sanatın anavatanında hayat buluyor. Midyat, Anadolu ve Mezopotamya'nın kesişme noktasında, ilim, kültür, sanat ve zanaatın buluştuğu kadim bir kenttir" dedi.

A W095376 05

Belediye olarak telkâri sanatının önemine vurgu yaparak coğrafi işaretler kısmında telkâri sanatının patent kaydını yaptıklarını belirten Alptekin, "Telkâri Müzesi ile birlikte yürüttüğümüz kültürel çalışmalar, Midyat'ın geçmişini gelecek nesillere aktarmak adına son derece önemlidir" diye ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cihangir Yılmaz kimdir?

Cihangir Yılmaz kimdir?