Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kadı Sicilleri Tarihi Aydınlatacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kadı Sicilleri Tarihi Aydınlatacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı Tarihini Dijitalleştiriyor: Kadı Sicilleri İnternette!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kadı Sicilleri Tarihi Aydınlatacak
KAYNAK: İHA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aralık ayında halka açtığı Dijital Kent Arşivi ile büyük ilgi gördü. Şimdi ise Osmanlı tarihine ışık tutacak önemli bir projeye imza atıyor. Kadı sicillerini dijitalleştirerek, bu değerli belgeleri Dijital Kent Arşivi'nde herkese açık hale getiriyor.

Bursa'nın Tarihi Gelecek Nesillere Aktarılacak

Bursa'nın 8 bin 500 yıllık arkeolojik geçmişinden, 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet Dönemi sivil mimarlık örneklerine kadar geniş bir yelpazede önemli yatırımları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, şehrin tarihini gelecek nesillere aktarmaya kararlı.

A W133957 01

Aranan Bilgilere Ulaşılması Zor Oldu

Kadı Sicilleri, Osmanlı Devleti'nin hukuki belgeleri olarak kabul ediliyor. Bu siciller, devlet merkeziyle yapılan resmi yazışmalardan ferman ve hükümlere, halkın şikayet ve dileklerinden mahkeme kararlarına kadar pek çok veri içeriyor. Ancak, el yazmaları ve farklı yazı çeşitleriyle yazılmış olmaları nedeniyle okunmaları ve içeriklerinde aranan bilgiye ulaşılması oldukça zordu.

A W133957 02

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kadı Sicilleri'nin dijitalleştirilme sürecini Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında açıkladı. Başkan Aktaş, projenin Koordinatörleri Prof. Dr. Salih Pay ve Doç. Dr. Abdullah Çakmak ile birlikte çalışmalarıyla Osmanlı tarihine önemli bir katkı sağladıklarını belirtti.

Proje kapsamında, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan 147 defterden 26 bin 262 sayfanın okunarak özetleneceğini ifade eden Başkan Aktaş, bugüne kadar 15., 18. ve 19. yüzyıllara ait 33 defterden 6 bin 624 sayfanın okunduğunu ve bu özetlerin Dijital Kent Arşivi'ne eklendiğini belirtti.

Kadı Sicilleri Tarih Meraklıları İçin Eşsiz Bir Kaynak

Bursa Kent Arşivi'ne aktarılan Kadı Sicilleri, özellikle akademisyenler, araştırmacılar ve tarih meraklıları için eşsiz bir kaynak oluşturacak. Başkan Aktaş, bu projenin Bursa'nın dijital dünyaya açılmasını sağladığını ve şehrin tarih hafızasını zenginleştirdiğini vurgulayarak, projeye emek verenleri tebrik etti.

A W133957 04

En Eski Kadı Sicili 1455 Yılına Ait

Kadı Sicilleri Proje Koordinatörü Prof. Dr. Salih Pay, İstanbul'dan sonra en fazla kadı sicilinin Bursa'da bulunduğunu ve en eski tarihli sicillerin 1455'e ait olduğunu söyledi. Sicillerin içeriğinde evlenme, boşanma, nafaka, hırsızlık gibi pek çok konunun yer aldığını belirten Pay, bu projenin Bursa tarihine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trafik sigortasında devrim! 19 Ocak'ta 10 dakikada poliçe teklifi için yeni platform aktif

Trafik sigortasında devrim! 19 Ocak'ta 10 dakikada poliçe teklifi için yeni platform aktif