Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat 2023'te Türkiye'de gerçekleşen en önemli 10 arkeolojik keşif!

2023'te Türkiye'de gerçekleşen en önemli 10 arkeolojik keşif!

2023'te Göbeklitepe'deki domuz heykeli, Burdur'daki "hortlak" mezar, Osmaniye'deki Kubaba tapınağı gibi Türkiye'de yapılan 10 önemli arkeolojik keşif gündemi salladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2023'te Türkiye'de gerçekleşen en önemli 10 arkeolojik keşif!

Göbeklitepe'de Domuz Heykeli

Göbeklitepe'de, Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki kazılar sırasında, D yapısında gerçek boyutlu ve boyalı bir yaban domuzu heykeli bulundu. Bu heykel, üzerinde hala duran kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları ile dikkat çekiyor. Göbeklitepe'nin tarih öncesi sanatın nadir boyalı heykellerinden birine ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.

Burdur'da "Hortlak" Mezarı

Sagalassos Antik Kenti'nde Doç. Dr. Peter Louis Mariette Talloen liderliğinde yapılan kazılarda, "hortlak" olarak adlandırılan ve canlıları rahatsız etmesinden korkulan bir kişiye ait mezar bulundu. Mezarın içinde kasıtlı olarak bükülmüş çivilerin, dökülen iki düzine tuğlanın ve yakılarak gömülen yapısal özelliklerin, o dönemde insanların "huzursuz ölüler" kavramına nasıl inandıklarını gösterdiği belirtiliyor.

Osmaniye'de Kubaba'ya Adanan Tapınak

Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'nde, Doç. Dr. Faris Demir başkanlığındaki kazılarda, Anadolu tanrıçası Kubaba'ya adanmış 2 bin 500 yıllık bir tapınağın kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kastabala, Ovalık Kilikya'nın en eski tek kutsal kenti olarak biliniyor. Yapılan kazılar, tapınak kalıntılarının M.Ö. 540'lara, Arkaik döneme tarihlendiğini gösteriyor.

Karahantepe'de Anıtsal İnsan Heykeli

Prof. Dr. Necmi Karul'un liderliğindeki Taş Tepeler projesi kapsamında Şanlıurfa'da kazılan Karahantepe'de, oturur pozisyonda 2,3 metre yüksekliğinde gerçekçi bir insan heykeli bulundu. Heykelin tarih öncesi sanatın eşsiz bir örneği olduğu, heykeldeki insanın oturur pozisyonda cinsel organını tuttuğu gözlemlendi.

Düzce'de Büyük İskender Portresi

Prof. Dr. Musa Kadıoğlu'nun bilimsel danışmanlığını yaptığı Prusias ad Hypium Antik Kenti tiyatrosunda bulunan heykel başı, Makedonya Kralı Büyük İskender'i tasvir ediyor. Heykel, yaklaşık 23 santim boyunda ve idealize edilmiş bir portre olarak nitelendiriliyor. Başın yana çevrilmiş olması, saç bukleleri ve diğer detaylar, Büyük İskender'e özgü özellikleri yansıtıyor.

Çankırı'da Afrika Hominid Atası

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlığını yaptığı Çorakyerler Fosil Lokalitesi'nde, 8,7 milyon yıl öncesine tarihlenen bir primat fosili keşfedildi. Bu fosil, Afrika maymunlarının ve insanların atalarının, Avrasya'da evrimleşmeden önce Anadolu'da yaşadığını gösteriyor. Anadoluvius turkae adı verilen primat fosili, Akdeniz fosil maymunlarının erken hominidlerin ilk yayılımının bir parçası olduğunu gösteriyor.

Muğla'da Antik Heykeltıraşın Orijinal Eseri

Prof. Dr. Bilal Söğüt liderliğindeki Stratonikeia Antik Kenti kazılarında, dans eden mousa heykelinin kaidesiyle birlikte yaklaşık 2 bin 175 yıllık orijinal bir heykel bulundu. Heykel, antik dönemin mitolojik ilham perilerinden birini tasvir ediyor ve Hellenistik döneme ait Philiskos'a ait bilinen tek orijinal heykel olarak öne çıkıyor.

Çorum'da Bilinmeyen Antik Dil

Prof. Dr. Andreas Schachner liderliğindeki Boğazköy Hattuşa kazılarında, şimdiye kadar bilinmeyen bir Hint-Avrupa dilinde yazılmış bir ritüelistik metin keşfedildi. Bu dil, Hitit merkez bölgesinin kuzeybatı ucunda bulunan Kalaşma ülkesine ait olabilir. M.Ö. 2. binyıla ait bu dil, Anadolu'da henüz bilinmeyen bir Hint-Avrupa dili olarak önem taşıyor.

Balıkesir'de 2 Bin 500 Yıllık Zar Oyunu

Prof. Dr. Kaan İren liderliğindeki Daskyleion Ören Yeri'nde, Frig alfabesiyle "Bagabazos'un zar oyunu" ya da "Bagabazos zar oyuncusu" yazan 2 bin 500 yıllık bir zar oyunu tablası bulundu. Tablo, Persli bir kişi olan Bagabazos'un oyununu temsil ediyor. Anadolu'da bu tür bir zar oyunu tablasının ilk kez bulunduğu belirtiliyor.

Amasra'da Aphrodite Heykeli

Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam'ın bilimsel danışmanlığını yaptığı Amasra'da, Amastris Antik Kenti kazı çalışmalarında Bedesten bölgesinde MS 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen, yaklaşık 1800 yıllık bir Aphrodite heykeli ortaya çıkarıldı. 1,53 santim boyundaki heykel, ilk olarak Nymphe heykeli olarak tanımlanmasına rağmen, daha detaylı incelemeler sonucunda hem Aphrodite hem de Nymphe özellikleri taşıdığı anlaşıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Direksiyonda fenalaşarak ağaca çarpan kamyonet sürücüsü hayatını kaybetti

Direksiyonda fenalaşarak ağaca çarpan kamyonet sürücüsü hayatını kaybetti