Koronavirüs döneminin fedakar sağlık çalışanlarından olan hemşirelerimizin ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. Hastanelerin ve sağlık merkezlerinin, çalışkan, fedakar, güler yüzlü melekleridir onlar. Hastanelere yolu düşenler bilir, hemşirelerdir hasta bakımını, hasta takibini yapan. Onlara güven duyduğumuz için, gönül rahatlığıyla bırakırız hastalarımızı onların şefkatli, merhametli ellerine.

 

Hastalara her saat başı ilacını veren, ateşini ölçen, tansiyonuna bakan, hastaya ve hasta yakınına güler yüzüyle moral veren, iğneleri yapan ve serumları büyük bir özen ve dikkatle takan, hastayı ve durumunu yakından takip edip, doktora rapor veren, gözümüzü açtığımızda yanımızda olan “beyaz melekler”dir hemşirelerimiz. Doktorların sağ kolu, hastanelerin temel direğidir onlar. Şefkatli bakımın adıdır “hemşire”. Onların hakkı ödenmez asla.

 

Bütün dünyada saygı duyulan hemşirelik mesleğini tanıtmak ve onurlandırmak için 12 Mayıs’ta “Uluslararası Hemşireler Günü” kutlanmaktadır. Neden 12 Mayıs derseniz; Hemşirelik mesleğinin yüz akı, dünyaca ünlü hemşire “Florence Nightingale’nin “doğum günüdür o gün.

 

Dünyanın bütün ülkelerinde hemşireler günü kutlamaları yapılır 12 Mayıs’ta. Keşke biz de de onları mutlu edecek, onurlandıracak, teşvik edecek daha çok etkinlikler yapılsa. Çünkü büyük fedakarlık ve emek isteyen bu meslek insanları için ne yapsak az. Bakın bazı ülkelerde neler yapılıyor “Hemşireler Günü”nde:

 

Avustralya:

Yılın Avustralyalı Hemşiresi, başkentte özel bir törenle seçilir. Buna ek olarak, Avustralya eyalet ve bölgelerinin her birinde, 12 Mayıs’ın olduğu hafta boyunca çeşitli hemşirelik törenleri yapılır.

 

Çin:

Çin hastanelerindeki her hemşire, her yıl hemşirelik yeminini okur.

 

İngiltere:

Her yıl bu tören, Londra’ daki Westminster Manastır’ ında yapılır. Florence Nightingale ‘in gömüldüğü Hampshire şehrinde de kutlanır.

 

Keza Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da da görkemli törenlerle kutsal hemşirelik mesleğine verilen değer gösterilir.

 

Hemşirelik yemini ya da Nightingale yemini, hemşirelerin mesleklerini etik kurallar içersinde ve insanlar arasında hiçbir ayırım yapmadan gerçekleştireceklerini beyan ettikleri bir yemindir. Tıpkı doktorların “Hipokrat yemini” gibi bağlayıcı bir yemindir.

 

Sağlık çalışanlarımız, sağlık emekçilerimiz, tabii doktorlarımız ve hemşirelerimiz, bu zor günlerin isimsiz kahramanları oldular. Hala da pandemi ile canları pahasına savaşıyorlar. Bu yılki “Hemşireler Günü”nde, hemşirelerimizin ve sağlık çalışanlarımızın tümünün yaşam koşullarını iyileştirelim. Onlar en yüksek maaşları hak ediyorlar. Canımız ve sevdiklerimiz onlara emanet. 12 Mayıs bütün hemşirelerimize kutlu olsun.