Nerde o eski aşklar, sevdalar ve sevgililer...?

Roman ve öyküleriyle dillere destan olmuş, Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun… gibi  aşklar.

Baba kızını vermedi mi, delikanlı sevdalısını ele bırakmamak için kaptığı gibi bilinmeyen yere götürürdü. Günlerce, hatta aylarca gizli, saklı yaşarlardı.

Sonrası kolay. Genellikle aileler kabullenip genç çiftleri bağırlarına basarlardı. 

Şimdi öyle mi?

Bazen nerde o saf ve temiz duygularla 'karşılık beklemeden sevenler' diye sormadan edemiyoruz?

Çağımızın sevdası ise 'Saman alevi gibi' evlenmeleriyle boşanmaları bir oluyor…

Dert kahır çekme şöyle dursun, 'aşkımızın meyvesi' diye övündükleri çocuklarına sahip çıkmayan anne ve baba’lar var… 

Hepinizce bilinir, gazete, sosyal medya veya televizyonlar da haber okuyoruz ve duyuyoruz. 'Dün evlenen çift bugün boşanıyor' diye okuyoruz.

Eskilerde koca, kadının, kadın ise kocasının kahrını ölünceye kadar çekerdi.

Sevgililer günü ne zaman veya kimler tarafından ilan edildi diye sorarsanız, en güvenilir kaynaklardan edinmiş olduğumuz bilgiye göre: Sevgililer Günü, MS. 375 yılında gerçekleşen Kavimler Göçü veya 479’da Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ile başladığı tarih düşünülmektedir.

Yine bazı kayıtlarda geçen bilgiye göre; 14 Şubat 496 tarihinde Papa Gelasius tarafından Sevgililer Günü ilan edildiği bilinir.

Ancak, 1712 yılına ait Antik Yunan takvimlerine göre de Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmış olsa da 14 Şubat, 1800 yıllarında Amerikalı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana Sevgililer Günü, tüm dünyada ticaret haline gelmiştir.

Aziz Velentine’in idam sonrası bu olay oldukca büyük bir ses getirmiş. Claudius’un askerlerin evlenmesine karşı tutumu ve birliklerinin engellenmesi de eklenince Aziz Velentine’in idam edildiği gün M.S. 496’da Papa Gelasiun tarafından Aziz Vealentine’s den sonra Sevgililer günü ilan edilmiştir. 

Yani, Sevgililer Günü kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanır.

Bugüne gelirsek: 

Sevgililer Günü, hangi tarihte, kimler veya kim tarafından günümüzde Sevgililer Günü’ne veya oluşumuna, dönüşümüne sebep olmuşsa son derece güzel hatta harika olmuş.

Kimilerine göre 'kapitalizmin oyunu' dense ’de, sevgililer günü piyasaların canlanması, ticaretin artması gibi değerlendirilmeleri akla yakın görünüyor olsa da bence iyi olmuş. 

Keşke hediye alma gücümüz olsa da sevgililer sevdiklerine senede bir gün değil her gün hediye ala bilselerdi.

Sevgililer Günü’ne binaen de olsa yaşlı, genç tüm insanlar karşılıklı sevgililerine hediye alması ve birbirlerine değer verdiklerine dair farkındalık yaratmaları çok güzel bir duygu değil mi?
Bazen bir kolye, bilezik, küpe, kolye veya sevgiyi temsil eden kırmızı bir gül bizi ne kadar mutlu eder tasavvur edemezsiniz.

Örneğin:
Çiftler, Sevgililer Günü'nün gecesinin de özel olması için çaba gösterirler. Kimi çiftler, bugüne has, cinselliği ön plana çıkarıcı kıyafetler ve iç çamaşırları alırlar. En çok tercih edilen renk, tutkuyu sembolize eden kırmızılar giyinirler.
Bunların yanı sıra, Sevgililer Günü çok sayıda evlenme teklifinin de edildiği bir gün olmasını da gözden kaçırmamak lazım.
Ancak, Suudi Arabistan'da resmî olarak da Sevgililer Günü kutlamasında kullanılan ürünlerin satışı yasaktır.  Özbekistan, Türkmenistan, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan; Sevgililer Günü’nü kutlamamaktadırlar.
Dikkat ederseniz devletlerin tamamı Müslüm olanlardır. Sanki Müslümanlar sevgiyi hak etmiyorlarmış gibi yasaklamaları çağdışı düşüncelerin ürünü olsa gerek...!
Sevgililer Gününüz gönlünüzce olsun…