Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem TEMA Vakfı: Doğanın haklarını savunmaya devam edeceğiz

TEMA Vakfı: Doğanın haklarını savunmaya devam edeceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, “ticari sır” olduğu gerekçesiyle saklı tuttuğu verilere ilişkin mahkeme, TEMA Vakfı lehine işlemin iptaline karar verdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TEMA Vakfı: Doğanın haklarını savunmaya devam edeceğiz
Muhabir: Davut KUNDUROĞLU

TEMA Vakfı, 2021 yılında Afşin Elbistan B Termik Santrali’nin baca gazı salım verilerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan talep etmiş, bakanlıksa verileri ticari sır olduğu gerekçesiyle paylaşmayı reddetmişti. TEMA Vakfı konuyu, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımış, uyuşmazlığın çözülmesini talep etmişti. Mahkeme, sözü edilen verilerin paylaşılmamasının şeffaflık, saydamlık ve hesap verebilirlik ilkeleri ile bağdaşmadığına kanaat getirerek, verilerin vakıfla paylaşılması gerektiğine kanaat getirdi. TEMA Vakfı kararı sosyal medyadan duyurdu. Vakfın paylaşımı şu şekilde:

“Çevre mevzuatı gereği, yasal sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmeyerek, geçici faaliyet belgesiyle çalışmasına izin verilen Afşin Elbistan B Termik Santrali’nin yol açtığı hava kirliliğinin tespit edilebilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan santralin baca gazı salım verilerini 2021 yılında talep etmiştik.

Başvurumuzun Bakanlık tarafından “ticari sır” gerekçesiyle reddedilmesi üzerine başlattığımız hukuki süreç, tarihi bir kararla sonuçlandı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, uyuşmazlığa konu olan baca gazı salım verilerinin talep edilmesinin, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olduğunu; bu verilerin paylaşılmamasının ise kamu yönetiminin temel ilkelerinden olan şeffaflık, saydamlık ve hesap verebilirlik ilkeleri ile bağdaşmadığına kanaat getirerek işlemin iptaline karar verdi.

30 yılı aşkın süredir çevrenin korunması, geliştirilmesi ve kirletilmesinin önlenmesinin hem bir hak hem de görev olduğu bilinciyle çalışan bir Vakıf olarak, emsal niteliğindeki bu kararla kamu yararını gözetmeye ve doğanın haklarını savunmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Millet Partisi'nin 'Millet İttifakı' ismi için AYM'ye başvurusu reddedildi

Millet Partisi'nin 'Millet İttifakı' ismi için AYM'ye başvurusu reddedildi