Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Kiraları gölgesinde bıraktı: 10-15 bin Lira'yı buluyor

Kiraları gölgesinde bıraktı: 10-15 bin Lira'yı buluyor

Fahiş fiyat tartışmaları sürerken apartman sakinleri ve yöneticiler arasında gerilim tavan yaparken, yetkililerden yeni adım geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kiraları gölgesinde bıraktı: 10-15 bin Lira'yı buluyor

Site sakinlerinin tepkisine yol açan fahiş aidat ücretleri için yetkililer harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının hazırladığı yasal çerçeveye son şekli verildi. Çalışma, Meclis'e sunulacak. Buna yasaya göre, herkes site yönetemeyecek.

Edinilen bilgiye göre 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılacak. Sertifika almış tesis yönetim şirketleri site yönetimlerine çalışabilecek. Şirketlerin denetimini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.

Aidatlar kira bedelinin yüzde 10 ile 20’sini geçemez

Aidatların artması ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında çatışma yaşanmaya başlamıştı. Son yılların en büyük gider kalemleri arasına giren aidatlar özellikle İstanbul'da vatandaşın büyük tepkisine neden oluyor. Normal şartlarda aidatlar kira bedelinin yüzde 10 ile 20’sini geçemezken İstanbul'da lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin Lira arasında değişiyor. Lüks rezidanslarda ise aidatlar 10-15 bin Lira'yı buluyor.

Antalya’da da aynı sorun

Antalya’da Profesyonel Site Bina ve Apartman Yönetimi fiyatları ortalama 19.500 TL civarında yapılıyor. 2020 Yılında Antalya geneli ortalama 115 TL aidat öderken şimdi bu bedel yüzde 200’ün üstünde zamlandı.

Tavan sınır uygulaması geliyor

Temmuz'da asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın ardından site aidatlarında da ara dönem artışları başlarken bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranda zam uygulandı. Yapılması beklenen  düzenleme ile yüksek zammın fahiş artış olarak nitelendirilmesi ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasına başlanmasına bekleniyor,

Süleyman Gezici

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mücehver ithalatına yeni düzenleme

Mücehver ithalatına yeni düzenleme