Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Jüristokrasi ne demek?

Jüristokrasi ne demek?

Jüristokrasi, "yargıçlar yönetimi" anlamına gelir ve demokrasiye karşı bir kavramdır. Dün Can Atalay'a verilen Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararın "jüristokratik" bir davranış olduğunu ifade etti. Peki, jüristokrasi ne demek?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Jüristokrasi ne demek?
KAYNAK: Haber Merkezi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen "ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını" belirterek, bu çerçevede Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın bulunmadığını ifade ederek Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymama kararı aldı. Daire, söz konusu kararın "jüristokratik" bir davranış olduğunu vurguladı. Bu olayın ardından jüristokrasi kavramı üzerine yapılan araştırmalara göre, jüristokrasi, yargıçlar tarafından yönetilen bir sistem anlamına gelir. Bu sistem, demokrasiye karşıt bir şekilde, yargıçların oluşturduğu bir oligarşik yönetimi tanımlar ve eleştirel bir boyut içerir.

Jüristokrasi ne demek?

Jüristokrasi, halkın iradesinden bağımsız olarak, yüksek yargı organlarının liderlerinin siyasi görüşleri dışında yasama faaliyetlerine müdahale etme veya bu yasaları geçersiz kılma yetkisine sahiptir. Bu durum, genellikle olgunlaşmamış veya oturmamış demokrasilerde gözlemlenen bir durumdur. Jüristokraside, yargı organının liderlerinin yorum kabiliyetleri ve şahsi içtihatları ön plandadır, bu da yasaların yargıçların öznel yorumlarıyla şekillenmesine yol açar. Jüristokrasi, halka karşı hesap vermez ve siyasi sorumluluktan muaf bir şekilde hareket eder.

Yargının siyasallaşması sonucu ortaya çıkan jüristokrasi, yüksek yargı makamlarına sadece belirli bir siyasi ideolojiye sadık olanların ulaşmasını sağlayarak farklı görüşlere sahip yargıçların bu makamlara gelmesini engeller.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ALKÜ ve ALTSO iş birliği protokolü imzaladı

ALKÜ ve ALTSO iş birliği protokolü imzaladı