Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem “İktidar depreme hazırlanmamış”

“İktidar depreme hazırlanmamış”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yıkılan  binaların yüzde 98’i 1999 öncesine ait’ açıklamasını eleştirdi. Toprak, “İktidar 21 yıl binaları, şehirleri depreme hazırlamak için hiçbir şey yapmamış!” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“İktidar depreme hazırlanmamış”

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, raporunda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yıkılan binaların yüzde 98’i 1999 öncesine ait’ açıklaması, iktidarları boyunca sergiledikleri ihmal ve sorumsuzluğun, insanlarımızın hayatının hiçe sayıldığının, ilk ağızdan itirafıdır! 1948’den bu yana çıkarılan 15 İmar Affının 8’i AKP iktidarına ait! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı deprem bölgesindeki illerde yapılan hasar tespit çalışmaları sonrasında 684 bin binada 3 milyon bağımsız bölümün (daire veya müstakil konut) incelemesinin tamamlandığını, 90 bin 609 binada yer alan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Aynı Bakan daha önce TBMM’de 24 Haziran 2018 seçiminin hemen öncesinde çıkartılan ve 2019’daki yerel seçim sürecinde 6’şar aylık uzatmalarla yıl sonuna kadar devam eden İmar Barışı ile 7,5 milyon imara aykırı, kaçak, ruhsatsız yapının yasal hale getirildiğini, imar affından yaklaşık 25 milyar TL gelir elde edildiğini açıklamıştı. Afet Bölgesi ilan edilen deprem illerinde yapı kayıt belgesi verilerek aftan yararlanan kaçak, imara aykırı, depreme dayanıksız, ruhsatsız bina sayısı ise toplam 294 bin 521 idi. İmar Barışı yasasındaki en çarpıcı düzenleme yapı kayıt belgesi karşılığında affedilerek, para alınan imara aykırı yapıların ‘depreme dayanıklı hale getirilmesinin’ ise doğrudan kaçak yapı sahiplerinin inisiyatifine bırakılması ve sorumluluğun aftan yararlananların üzerine yıkması idi” ifadelerini kullandı.

erdoğantoprak-6

“DEPREM VERGİSİ MÜTEAHHİTLERE HARCANDI”

Erdoğan Toprak raporunda şunları belirtti: “Şimdi resmi olarak açıklanan 90 bin binadaki 345 bin ‘yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı’ bağımsız bölüm ile bölgede imar affından yararlandırılan 294 bin bina sayısı birbirine yakın. Bir anlamda bu binaların depreme dayanıksız, sahibine ‘mezar olacağı’ bilinerek para toplamak için affedilmiş. Bu felakete yasal kılıf hazırlanmış. CB Erdoğan depremde yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999 öncesine ait olduğunu açıklayarak siyasi ve insani sorumluluktan kurtulma çabasında. Yıkılan binaların sadece yüzde 2’sinin kendileri döneminde yapıldığı algısını yaratıyor. Ancak bu sözler; 21 yıllık iktidarları boyunca 1999 depreminden sonra alınan kararların, çıkartılan yönetmeliklerin bile bile yok sayıldığının, yıkılması gereken binaların yıkılmadığının, güçlendirilmesi gerekenlerin güçlendirilmediğinin, depreme karşı tek bir çivi çakılmadığının, ağır siyasi ve insani ihmalin itirafıdır! İlki 1948’de sadece Ankara için ‘Gecekondu Affı’ olarak çıkartılan imar affından bu yana, 74 yılda tüm hükümetler dönemindeki 15 İmar Affı Yasası’nın 8’i AKP iktidarına ait! İktidar ayrıca torba yasaların içine de çok sayıda ‘mini imar afları’ yerleştirdi. 2013’te Bakanlar Kurulu’nun 26 imzayla deprem ve afet risk bölgesi ilan ettiği İskenderun’daki 6 mahalleyi 2022 Şubat’ında tek imzayla deprem riski kapsamından çıkartan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorumluluğunu inkâr edemez! Yıkılan binaların yüzde 98’i 1999 öncesine aitse demek ki iktidar 21 yıl binaları, şehirleri depreme hazırlamak için hiçbir şey yapmamış! Toplanan 88 milyarlık (35 milyar dolar) deprem vergisi depreme dayanıklı binalara, güçlendirmeye, deprem hazırlıklarına değil, şimdi ortadan yarılan duble yollara, depremde çalışamayan havaalanlarına, rezidanslara, AVM’lere iktidar müteahhitlerine harcanmış. İnsanların yaşamı, şehirlerin geleceği, güvenliği rant uğruna hiçe sayılmış.”

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sorunlar artarak devam ediyor

Sorunlar artarak devam ediyor