Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi başlıyor

Elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi başlıyor

BTK, Avrupa Birliği'nin USB Type-C standart kararı sonrası harekete geçiyor! Taslak, elektronik eşyalarda şarj cihazı olmadan alımı mümkün kılacak. Beklenen tasarruf ve atık azalmasıyla dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elektronik cihazlarda ortak şarj dönemi başlıyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin tüm elektronik eşyalarda standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçme kararı sonrası önemli bir adım attı. Yıl sonu itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu karar, tüketicilerin şarj cihazı olmadan da ürün alabilecekleri bir dönemi başlatıyor.

Taslakta Neler Var?

BTK'nın belirlediği taslağa göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar artık USB Type-C'ye uyumlu olacak.

Şarj Cihazı Olmadan Satın Alma İmkanı

Taslakla birlikte, belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya arzı da düzenleniyor. İktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasada bulundurmaları halinde, tüketicilere ve diğer son kullanıcılara aynı telsiz ekipmanını herhangi bir şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak.

Uygulama Zamanı ve Beklentiler

Yönetmeliğin hükümleri, telefon, tablet ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024'ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Sadece dizüstü bilgisayarlar (laptoplar) için ise 28 Nisan 2026'dan itibaren geçerli olacak. Bu adımın AB ülkelerindeki harici şarj aletlerine olan harcamaları azaltması ve elektronik atık miktarını düşürmesi bekleniyor.

Elektronik Atık ve Tasarruf Beklentileri

AB ülkelerinde harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanıyor. Atılan ve kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj aleti çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak. Tüketicilerin ise şarj cihazlarına ödediği meblağ ise 250 milyon euroyu buluyor.

Türkiye'de Durum ve Beklentiler

Türkiye'de bir yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor. Ortak şarjla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş bekleniyor. Oranın yüzde 50 olması hesaba katıldığında üretimin yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması umuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in babası vefat etti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in babası vefat etti