Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Çiftçi icralık

Çiftçi icralık

Türkiye’de artan enflasyon ve düşen alım gücü çiftçiyi de vurdu. Gübre ve mazot fiyatlarının artmasından dolayı ekonomik sıkıntıya giren çiftçi, tarlasını ekememenin dışında traktörünü de borçları sebebiyle kaybediyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiftçi icralık

Devletin sistemi olan ilan.gov.tr adresinde bulunan icra ilanlarında üreticilerin traktörlerinin icradan satılacağı belirtilirken çiftçilerden gelen tepkilerde çığ gibi büyüyor. Kendi çıkardığı ‘Tarımsal destekleme için ayrılan kaynak, gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 1’inden az olamaz’ kanunu yerine getirmeyen AKP iktidarına çiftçilerden her gün tepki yağıyor. Tarımsal desteklenmenin yetersiz olduğunu belirten çiftçilerin yanı sıra 4 milyon hektar tarım arazisinin boş olması da Türkiye tarımını geriye götürdüğünü dile getiren uzmanlar çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurguladılar.

VERİM DÜŞÜYOR

İş yükünü ve iş hızını hızlandırmak için tarımsal faaliyetlerde kullanılan traktör gibi tarım araçlarının borcu bulunan çiftçinin elinden icra yolu ile alınmasının tarım veriminin ve çiftçinin isteğinin düştüğünü belirten yetkililer bu konuyla ilgili çalışılması gerektiğini belirtti. Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen’in çiftçiye destek olarak çıkan kanunun yerine getirilmemesini eleştirmişti. Aynı konuyu dile getiren Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de “Çiftçiye verilen destek yüzde 1 değil yüzde 2 olmalı” ifadelerini kullanarak çiftçinin zor bir durumda olduğunu belirtmişti. AKP ve MHP bloğunun Meclis’ten geçirdiği üst üste iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanması kanunu hakkında konuşan yetkililer de “Çiftçi tarlasını ekebilse eker, 4 milyon hektar boş bırakılan tarım arazisi var” diyerek eleştirmişti. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş da, “Getirisi olmayan bir yeri kim kiralar? Üretici 4 milyon hektar alanı ekmiyorsa kazanamadığı için ekmiyor. Buradaki amaç 4 milyon hektar alanı tarım üretimine kazandıralım şeklindeyse bu biçimde bu iş yürümez. Eğer üretici kazanırsa kiralama durumu da söz konusu olmaz. Bu sorun polisiye önlemler ile çözülemez” diyerek AKP iktidarına yüklenmişti.

TARIM VE TEKNOLOJi BİRLEŞTİRİLMELİ

Çiftçilerin, tarım araçlarının icralık olmasının tarımsal gelişimin önüne geçtiğini belirten uzmanlar dünyada gelişen teknoloji ve sanayi atılımlarının yanı sıra hala tarımın önemli ve büyük bir sektör olduğunu vurguladı. Teknolojik yatırımlar ile birlikte modern tarımın gelişerek daha verimli bir hale geleceğini vurgulayan yetkililer, ilkel tarım metotları ile alınabilecek verimin 2-3 misline çıkabileceğini belirtti. Üreticinin gelişen teknolojiyi de kullanarak tarım yapmasının sağlanması ile Türkiye’nin kendi kendine yetebilirlik seviyesine ulaşmasının daha kolay olacağı ve ihracat fazlası vererek ekonomik bir büyüme yaşayacağını kaydeden yetkililer üreticinin şartlarının iyileştirilmesini, tarımsal politikaların yeniden gözden geçirilerek çiftçi dostu uygulamalar olması gerektiğini belirtti.

Haber: Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kazada ortalık savaş alanına döndü: 12 yaralı

Kazada ortalık savaş alanına döndü: 12 yaralı