Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Gündem AYM’den “Kadının Soyadı” kararı: 9 ay sonra yürürlükte

AYM’den “Kadının Soyadı” kararı: 9 ay sonra yürürlükte

Anayasa Mahkemesi Türk Medeni Kanunu’nda bulunan “Kadının soyadı” hükmünü “eşitliğe aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AYM’den “Kadının Soyadı” kararı: 9 ay sonra yürürlükte

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun 187. Maddesinde geçen “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.” hükmünü İstanbul 8. Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine iptal etti.

İstanbul 8. Aile Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda “Erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı…” gerekçesiyle hükmün iptalini talep etti.

Anayasa Mahkemesi yaptığı değerlendirme sonucunda 187. Maddenin; “Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır…

… Ortak soyadının aile bağlarını korumanın zorunlu olduğunun, bu manada eşlerin ortak soyadı taşımamaları halinde aile bağlarının hiçbir şekilde korunamayacağının söylenmesi de zordur… Evlenmeden önceki soyadının, evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.” gerekçesiyle iptaline oyçokluğu ile karar verdi. Türk kadınları artık, doğumla kazandığı soyadını dava açmalarına gerek kalmaksızın evlendikten sonra da kullanmaya devam edebilecek.

1998 yılında kaleme aldığı “Kadının Soyadı” konulu yüksek lisans tezi ile bu hakkın kazanılmasında öncü isimlerden olan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu da kararı sosyal medyadan paylaşarak “Kadın erkek eşitliği yolunda önemli bir kazanım.” değerlendirmesini yaptı.

Kararın iptali Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

CENGİZ SAVAŞERİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sporun kalbi Kemer’de atacak

Sporun kalbi Kemer’de atacak