Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Anayasa Mahkemesi Can Atalay hakkındaki kararını verdi

Anayasa Mahkemesi Can Atalay hakkındaki kararını verdi

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararını açıkladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı ve TBMM'ye iletildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Anayasa Mahkemesi Can Atalay hakkındaki kararını verdi
KAYNAK: Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda, Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre kesinleşmiş bir mahkumiyet bulunmadan milletvekilliğinin düşürülmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve diğer milletvekilleri tarafından yapılan başvuru üzerine, başvuru dilekçeleri ve ekleri ile Raportör Burak Fırat tarafından hazırlanan raporlar Anayasa Mahkemesi tarafından incelendi. Mahkeme, TBMM Genel Kurulu'na bildirimde bulunulmasının hukuki sonuç doğurmayacağını ifade etti.

Kararda, TBMM Genel Kurulu'nun 30 Ocak 2024 tarihli birleşiminde İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin 27 Aralık 2023 tarihli ek kararının bir mahkumiyet kararı olmadığı ve Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kararının değerlendirilmesi için dosyanın ilgili daireye gönderilmesine ilişkin karar olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi Can Atalay hakkındaki kararını verdi

Anayasa Mahkemesi, ihlal kararları sonrasında ihlale yol açan kararın ortadan kaldırılmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararlarının bağlayıcı olduğu ve gereğinin yapılması konusunda ilgili otoritelere takdir alanı bırakmadığı ifade edildi. Kararın yasama organı yönünden bağlayıcı nitelikte olduğuna dikkat çekildi ve kararın bir örneğinin TBMM’ye gönderilmesine hükmedildi.

Mahkeme, 22 Şubat 2024 tarihinde aldığı kararda, 'TBMM Genel Kurulu'nun 31 Temmuz 2024 tarihli birleşiminde Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi'nin 3 Ocak 2024 tarihli kararı okunarak Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine' karar verdi. Karar, Kadir Özkaya, İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Yılmaz Akçil'in karşı oyları ve oy çokluğuyla alındı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya ve İlçeleri Su Kesintisi! 1 Ağustos 2024 Perşembe

Antalya ve İlçeleri Su Kesintisi! 1 Ağustos 2024 Perşembe