Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Aleviler dayatmaya karşı

Aleviler dayatmaya karşı

AKP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu Aleviler’in ibadethaneleri olan Cemevleri’ne yönelik düzenlemenin Meclis’ten geçmesi büyük tepki alırken, Alevi dernekleri Cemevleri’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasına karşı panel düzenlemeye başladı. Antalya’da da ‘Alevi İnancına Yönelik Yeni Yasal Düzenlemeler’ paneli Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Antalya Şubesi’nin ev sahipliğinde Zeytinköy Cemevi’nde gerçekleşti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aleviler dayatmaya karşı

DSC_0169Panele, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Alevi Bektaşi Federasyonu Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Kurt, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür vakfı Genel Başkan Yardımcısı Binali Efe ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Akdeniz Bölge Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Arslan konuşmacı olarak; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Tuncay Ercenk, gazeteci-aktivist Songül Başkaya,  AKD Antalya Şube Başkanı Dursun Kaya, yöneticiler, üyeler ve halk ise dinleyici olarak katıldı.

DSC_0187

“ALEVİLER FİŞLENİYOR”

Alevi Bektaşi Federasyonu Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Kurt, Türkiye’de 30 ilde düzenlendiğini belirterek, “Partili cumhurbaşkanı ve onun dayatmaları ile torba yasa da Aleviliğin inanç olarak tanınmadığı gerçeğini, laiklik tanımından yola çıkacak olursak Aleviliği inanç olarak tanımadığı ayrımcılık ilkelerini kaldırmadığı, eşit muamele ye tabi tutulmasını sağlamadığını bu zamana kadar kazanımlarımızın da gerisine düşeceğimizi gösteren bir uygulamayı reddetmek  Türkiye'yi karış karış gezerek sadece Alevi toplumuna değil çağdaş Atatürkçü laiklik Kavramını benimsemiş toplumlara da anlatmaktır. Alevilerin taleplerini görmeyen AİHM kararlarına uymayan muhatapları yani Alevileri muhatap almadan yol ihanetçileri ile yasa yapan iktidar 1 tane Alevi bürokrat atamıyor, kamuda bizleri fişlemeye devam ediyor. 20 yıl sonunda Cemevleri’ne gidiyor gittiği Cemevlerimizde Arapça yazılar ile resim karesi veriyorlar. Bizleri diri diri yakanlar, bizleri bir birimize düşürmeye çalışanlar, bizlere işkence edenler yeni hesaplar derdindeler. Muharrem ayının ilk günü Cemevlerine saldırı düzenleyenler Alevileri sokağa çekip kaos çıkarma derdindeler. Kurumlarımıza devredilsin- ulusal ve uluslararası mahkemelerde kazandığımız haklarımız verilsin” diye konuştu.

“GÜN İNANCA SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Akdeniz Bölge Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Arslan, “Biz haklarımız içi yasaya tepkimizi koyuyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz. 25 Aralık’ta da Büyük Alevi Kurultayı Türkiye’ye ve Dünya’ya mesaj olacaktır. Gün inanca sahip çıkma günüdür. Biz bu yola sahip çıkmazsak ödediğimiz bedellerin vebali bizim üzerimizde kalacak. Hepimize sorumluluk düşüyor. İyi ki varız. İyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.

“ALEVİLERE KARIŞMAYIN”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür vakfı Genel Başkan Yardımcısı Binali Efe, Alevilerin haklarının yok sayıldığını öne sürerek, “Parayla Alevileri parçalamak istiyorlar. son çıkan yasada Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandığı için elektrik ve su parası veriyorlar bizim bu paraya ihtiyacımız yok. yüz yıllardan beri ibadetlerimiz dedelerimiz rızalık lokmasıyla yapıyoruz. Bizim dedemiz satılık dede değil. biz AKP’nin bu oyununa gelmeyeceğiz elektrik parasını da istemiyoruz su parasını da istemiyoruz. Biz bu binaları yetimin hakkını yiyerek, ihale paralarla, kara paralarla yapmadık. Biz anlımızın teriyle gönül rızasıyla yaptık. Bizim isteğimiz Aleviler’in Cemevleri’nin yasal statüye kavuşması. Yeni çıkan yasadan dolayı da her yerden haykırıyoruz, Ey iktidar senin haddine mi bizim dedelerimize yol göstermek. Senin haddine mi bizim inancımıza müdahale etmek? Alevilere karışmayın” dedi.

“PİR SULTAN OLMA ZAMANI”

AKD Genel Başkanı İsmet Kurt, “Bugün bizler laik, demokrat, sosyal hukuk devletinde inançla alakalı bir bölüm olamaz. 1924 Diyanet İşleri Başkanlığı kurulduğunda şu söyleniyor: ‘Türk vatandaşının dini inancı neyse Diyanet İşleri Başkanlığı ona hizmet verecek.’ Bugün ise tek din tek mezhep dayatması var. Diyanet İşleri Başkanı kürsüde nutuk atıyor. Cumhuriyet yıprandı. Bize Ali’siz Aleviler diyenler makam geldiğinde Hüseyin Gazi’de Hz. Ali’yi, Hz. Hasan’ı, 12 İmam’ı indirenlerdir. Aleviler, Sarı Kamış’ta da, Çanakkale’de de, Kuvay-ı Milliye’de de vardı. Anayasa’nın maddelerine aykırı bir kanun teklifi yapıldı. Ankara’da CHP, İYİ Parti ve HDP yasanın geçmemesi için bizim kadar mücadele etti. Plan bütçe komisyonda sinirlerimiz zorlandı. Biz bu yasayı Anayasa mahkemesine götüreceğiz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise ‘Anayasa Mahkemesi’nde bir sonuç alınmazsa AİHM’e taşıyacağız’ dedi. Aleviler bir bütündür. Siz yüzde 1‘siniz diyenler yanılıyorlar. Biz yüzde 100’üz. Kimse Alevileri makamla yanına çekmeye çalışmasın. Aleviler makamı da parayı da elinin tersiyle iter. Bugün Pir Sultan olma zamanı” ifadelerini kullandı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Organizasyon hizmeti alınacak

Organizasyon hizmeti alınacak