Danışmanlık denince ne anlaşılır; resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda herhangi bir konuda bilgisi olan kişinin, uzmanın, o kurum ve kuruluşun, hatta şahsın ihtiyacı olan bilginin uzman kişi, tarafından sağlanması anlamına gelir.
Mesela Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlık, belediye başkanlığı gibi resmi makamlarda mevkilerde danışmanlık ve başdanışmanlık gibi masalar vardır. Değil mi? Bu danışmanlar söz konusu makam sahiplerini doğru yönlendirmesi ve sorumluluk alanında nasıl hareket etmesi gerektiği, neleri doğru yapması için ne yapması hususunda danışman makamı bilgilendirir… Peki danışmanın makamlara sunduğu bilgiler karşısında ne bekler ne kazanır? Bol bol paralar kazanır. O danışmanlar yaralı parmağa parsız şey yapmazlar. Değil mi?
Fakat ülkemizin kalkınması ve milletimizin muasır medeniyetler seviyesine yükselmesi için her daim işin ucunda param mı olması gerekir...
Yukarıda adı yazılı makamlar dahil, kurum ve kuruluşların merkez ve taşra teşkilatlarındaki kurumlarda da danışmanlık masaları olmalıdır.
Ancak 21. yüzyılın yarılanmaya doğru gittiği bir dönemde yapılması gerekenler de vardır. Mutlaka köklü değişimlere ihtiyacımız var. Her alanda ciddi ve kalıcı tasarruf tedbirlerinin alınmasına çok ihtiyaç var.
Danışmanlık kavramı da bu tedbirler içinde mütalaa edilmelidir. Ülke boyutunda makamlarda ikame edilen danışmanlar üzerinde bir envanter yapılması durumunda danışmanlara ödenen paranın milyonları hatta milyarları bulduğuna tanık olabiliriz.
Günümüzde kalkınmış batı ülkelerini dikkate aldığımızda, aynı konuyla ilgili olarak o ülkelerin tasarruf tedbirleri arasında gönüllü danışmanlık müesseselerini kurduklarını da görürsünüz. Biz ekiplerimizle birlikte, zaman içinde birçok belediyelerimize gönüllü danışmanlık tekliflerinde bulunduk. Para pul, makam tazminatı, telefon, araba, sekreter istemiyoruz, bedava- gönüllü olarak danışmanlık tekliflerinde bulunduk. Ekibimiz içinde akademisyenler, teknokrat ve bürokratlar, mesleğinde ehli kişiler olmak üzere ekiplerimizi hizmetinize amade edelim dedik. Fakat teklifimiz kabul görmedi. Çok düşündürücü değil mi?
Halen teklifimiz geçerlidir. Özellikle belediyelerimize teklifimizi yeniliyoruz. Sayın başkanlar; halkın size verdiği paraların kamu yararı adına değerlendirirken illaki paralar ödeyerek danışman ikame etmek zorunda değilsiniz. "Alo" deyin size parasız pulsuz, karşılıksız yardımcı olalım. Yalnızca, halen devletin bize ödediği emekli maaşlar karşılığında sizlere danışmanlık yapalım. Eh söylemesi bizden. Milletin parasını çarçur etmeyin.