Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Galeriler Sağlık Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir!

Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir!

Mantar mevsimi geldi, uzmanlar son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir! 1
/ 5
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, son dönemde artan mantar zehirlenmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. 
Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir! 2
/ 5
Mantar zehirlenmelerinin acil servise başvurularda yüzde 10'luk bir oranı oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, bu başvuruların yüzde 70'inin 6 yaşın altındaki çocuklardan geldiğine işaret etti. Ayrıca mantar zehirlenmelerinin basit şikayetlerden karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gibi dramatik sonuçlara kadar gidebilen ciddi klinik tablolar meydana getirebileceğini, ayrıca böbrek yetmezliğine neden olabileceğini belirtti.
Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir! 3
/ 5
Halk arasında yaygın olan 'Yıllardır bu mantarı tüketiyoruz, hiçbirimize bir şey olmuyor' yaklaşımının sakıncalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, "Mantarları ısıttık, pişirdik, dondurduk; zehirliliği kalkmıştır" gibi bir inancın doğru olmadığını açıkladı. Mantarların ısıya dayanıklı olduğunu ve toksinin etkisinin bu şekilde ortadan kalkmadığını belirterek, mantar türlerini tanımanın ve doğru bir değerlendirme yapmanın önemine dikkat çekti.
Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir! 4
/ 5
Mantar zehirlenmesi nedeniyle özellikle bulantı, kusma ve ishal şikayetleri olan kişilerin en kısa sürede acil servislere başvurarak uygun sıvı ve elektrolit tedavisi alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, ayrıca aktif kömür uygulaması yapılması ve ilaç uygulamasının gerektiğini söyledi. Bu tedavilerin zamanında uygulanmasının böbrek yetmezliği gibi ciddi sonuçları önleyebileceğini belirtti.
Mantar zehirlenmesi organ yetmezliğine neden olabilir! 5
/ 5
Prof. Dr. Kaya, mantar zehirlenmesinin belirtilerinin erken veya geç başlamasının önemine vurgu yaparak, 6 saatten sonra ortaya çıkan belirtilerin daha ciddi sonuçlara işaret ettiğini ifade etti. Bu nedenle, mantar tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtilerle acil servislere başvurmanın önemli olduğunu söyledi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
En yaşlı üniversiteli olacak! 81 yaşındaki dede 4 yıldır DGS'ye hazırlanıyor

En yaşlı üniversiteli olacak! 81 yaşındaki dede 4 yıldır DGS'ye hazırlanıyor