İlçe Belediyelerimizin halkımıza hizmet yönünde çok değerli çalışmaları oluyor. Toplumsal kültürel dayanışma ürünü alkışlanmaya değer çalışmalar. Maharetli ev kadınlarının el işi göz nuru ürünlerinin sergilendiği kermesler bunlardan biri.
Kemer Belediyesi bu konuda çok başarılı. Geçenlerde Konyaaltı Belediyesinin de çok anlamlı bir hizmetine tanık oldum. Belediye'nin Sosyal Hizmetler Merkezi'nin bulunduğu binanın yanındaki Kadın Emek Parkındaki Emekçi Kadınlar Pazarını gezdim. Belediye yıllar önce parkta emekçi kadınlara çadırlar tahsis etmiş. El ürünlerini bu çadırlarda satabilmeleri için. Emekçi kadınlar el emekleriyle ürettiklerini yan yana sıralanmış bu çadırlarda pazarlıyorlar. Zor ekonomik koşullarda ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Çoğu emeklilik yaşında. Belediye'nin örnek alınacak bu hizmeti her türlü takdirin üzerinde.
Çadırlarda çeşit çeşit el emeği ürünü çalışmalar pazarlanıyor. Boyanmış taşlar, doğal taşlar, takılar, bileklikler, kolyeler, küpeler, yüzükler, örgü çantalar, örgü şapkalar vs. dikkat çekiyor. Üniversiteli öğrencilere destek amaçlı ikinci el satış eşyaların satıldığı bir çadır da mevcut. Bu tür çadırlar tatil yörelerimizde de mevcut. Bu çadırlarda en çok takılar ve seramik çalışmalar ilgimi çeker, satın almadan geçmezdim . Takı ve seramik tasarımı, insanlığın ilk üretimlerinden. Neredeyse modern insanlığın tarihi kadar eski. Emekçi Kadınlar Pazarındaki takılar da göz alıcıydı. Müzelerde, sanat kitaplarında gördüğümüz takıları anımsatır nitelikte. Pazarlanan diğer ürünler de albenisi çok, ilgi çekici çalışmalar. Çadırların önündeki emekçi kadınların bazıları ile kısa sohbet imkanım oldu. Çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Bu imkanı kendilerine tanıdığı için Konyaaltı Belediyesine şükran duygularını dile getirdiler.
Kadına yönelik şiddetin durmak bilmediği, kadına siyasette yeterince yer verilmediği, cinsiyette ayrımcılığın var olduğu, çocuk yaşta evliliklerin var olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu itibarla emekçi kadınları gözeten bu tür girişimler insanı mutlu ediyor. Gönül ister ki, bu tür girişimler ülkede yaygınlaşsın. Kadına yönelik pozitif ayrımcılık yaygınlaşsın.
Belki havanın sıcak olmasından parkta çadırları görmeye gelen pek kimse yoktu. Emekçi kadınlar sabırla ürünlerini satabilecekleri müşteri bekliyorlardı. Sessiz, sakin. Başlarını önüne eğmiş, işlerine yoğunlaşmışlardı. Emekçi kadınların ürünlerinin değer bulmaları, satılmaları için neler yapılabilir, pazar nasıl canlandırabilir, farkedilir bir hale getirilebilir, diye parktan ayrıldıktan sonra düşündüm. Belediyenin hizmeti kuşkusuz takdire değer. Konyaaltı Belediyesi kültür, sanat alanında da alkışlanacak etkinliklere imza atıyor. Belediyenin desteklediği müzik grupları ve diğer kültürel gruplar, kimi uzun, sıcak yaz gecelerinde bu parkta küçük konserler, etkinlikler düzenlese ne iyi olur diye düşündüm. Başta takılar, pazardaki ürünler turistlerin ilgisini çekebilecek nitelikte. Turist grupları turizm acentaları, oteller vs. tarafından bu parka da yönlendirilse ne iyi olur diye düşündüm. Antalya'nın tanıtım broşürlerinde bu pazara ilişkin bir iki fotoğraf ilave edilse ne iyi olur diye düşündüm. Bir de pazara, küçük bir çay ocağı, büfe vs. konsa ne iyi olur diye düşündüm. Bu tür düşünceler, öneriler çeşitlendirilebilir, artırılabilir tabii.
Bayramlar, birlik, beraberlik, dayanışma duygularımızın daha da güçlendiği zamanlar. Bu bayram yazımda da Emekçi Kadınlar Pazarını ziyaret ettikten sonraki düşündüklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bu dileklerim ne ölçüde gerçekleşir bilmiyorum. Kurban Bayramınızı kutlar, Antalya'da yaşayanların fırsat yaratarak Emekçi Kadınlar Pazarına uğramalarını dilerim.