Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi “Yabancıya konut satışı durdurulmalı”

“Yabancıya konut satışı durdurulmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrasında 4 milyon kişinin göç ettiğini belirtti. Toprak, “Başta Hatay olmak üzere afet bölgesinde ve giderek ülke genelinde yabancılara taşınmaz satışı durdurulmalıdır” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Yabancıya konut satışı durdurulmalı”

 

CHP Genel Başkan koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak,  haftalık yayınladığı raporunda, “Başta Hatay olmak üzere deprem illerinden yoğunlaşan göç, bölgede demografik değişim ve nüfus hareketlerini beraberinde getirecektir. Sınır ve sınıra yakın kentlerimizden göç sayısının hızla artması, bu illerin sığınmacı sayısının yüksek olduğu iller arasında bulunması dikkate alındığında, acil önlemlerin alınması zorunludur! Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana yıkıma uğrayan illerden göç edenlerin sayısı 4 milyona yaklaştı. Kamusal tahliyelerin yanında kendi imkanları ile şehirleri terk ederek başka illere gidenler, yakınlarının yanına yerleşenler hızla artıyor. Sürecin böyle devam etmesi durumunda özellikle HATAY başta olmak üzere, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep gibi sınır ve sınıra yakın illerimizde yoğun bir nüfus hareketi ve demografik yapı değişimi söz konusu olacaktır. Bu illerimiz aynı zamanda Göç İdaresi Başkanlığının resmi verileriyle İstanbul’dan sonra en yoğun sığınmacı nüfusun barındığı iller arasındadır. Yerli halkın yerleşimleri terk etmesine karşın, sığınmacılar gidecekleri başka bir yer olmadığı için deprem bölgesinde kalmayı sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

erdoğantoprak-6

“İŞLETMELER FAALİYETTE DEĞİL”

Erdoğan Toprak, Suriyelilerin bir kısmının deprem sonrası ülkelerine döndüğüne yönelik haberler medyada yer alsa da Suriye’nin kuzeyinde de depremin etkili olması, pek çok kentin yıkılması, ölü sayısının 10 bine yaklaşması karşısında ülkesine dönen sığınmacı sayısının çok sınırlı sayıda olması söz konusudur. Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yüzlerce işletme depremde ayakta kalmasına rağmen, çalışanların can kaybı ve yoğun göç nedeniyle faaliyete geçemez durumda. Deprem illerinden diğer illere yoğunlaşan göçün sınır illerinde stratejik yönden ve ulusal güvenlik açısından ortaya çıkartacağı güvenlik riskleri yanında istihdam, üretim, ülke ekonomisi, tarım ve hayvancılığı yönünden de ağır kayıplara, sıkıntılara yol açması kaçınılmazdır. O nedenle acil bir durum tespiti ve önlem paketi hazırlanarak uygulamaya konulması hayati önemdedir” dedi.

“ACİL EYLEM PLANI”

Toprak, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Kalıcı konut inşası, yeni yerleşim planlaması vb. adımların atılması süreç içerisinde hayata geçirilirken, ivedilikle Hatay başta olmak üzere sınır bölgesi illerinde konteyner kent kurulumuna, yaşamın sürdürülebilir şekilde normalleşmesine öncelik verilerek bu illerden göçün önlenmesi, geri dönüşlerin teşvik edilmesi elzemdir. Sınır güvenliği ve kontrollerin en üst düzeye çıkartılması, sınır kapılarında teyakkuza geçilmesi yanında, afet bölgesi ‘Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Birinci Öncelikli Bölge’ ilan edilmelidir. Mağdur ailelere para yardımı dışında, bu illerde çalışanlar için daha yüksek tutarda ‘özel-bölgesel asgari ücret’ tespitiyle göç önlenmeli, kalanlar ve dönenler için ekonomik koşulların cazibesi artırılmalı, vergi-SGK ödemeleri faizsiz olarak ertelenmeli, gerekirse bu kesintiler işverenler ve çalışanlara iade edilmelidir. Başta Hatay olmak üzere afet bölgesinde ve giderek ülke genelinde yabancılara taşınmaz satışı durdurulmalıdır. Kredi Garanti Fonu (KGF) ve kamu bankalarının düşük faizli, uzun vadeli, en az 3 yıl ödemesiz dönemli ticari, bireysel ihtiyaç kredilerinde deprem illerinde yaşayan ve çalışanlar ile faaliyet gösteren işletmelere, küçük esnafa, üreticilere, tarım-hayvancılıkla uğraşanlara öncelik tanınmalıdır. İnsani-Ekonomik ve Sosyal Acil Eylem Planı TBMM’den geçirilmelidir.”

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“Geleceğimizi kaybedeceğiz”

“Geleceğimizi kaybedeceğiz”