Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Vali: Sağlık turizmi yatak israfını önler

Vali: Sağlık turizmi yatak israfını önler

Vali Altıparmak, yaklaşık 500 bin yatak kapasitesine sahip Antalya'da turizmin 12 aya yayılamamasının ciddi bir israfa neden olduğunu söyledi ve sağlık turizminin bu israfı önleyeceğini savundu.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vali: Sağlık turizmi yatak israfını önler

Vali Altıparmak, yaklaşık 500 bin yatak kapasitesine sahip Antalya'da turizmin 12 aya yayılamamasının ciddi bir israfa neden olduğunu söyledi ve sağlık turizminin bu israfı önleyeceğini savundu.

 

 

Hedef Pazar payını artırmak

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, "Sağlık turizmi sektörü dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık bir paya sahip. Bu pay her geçen gün artıyor. BAKA tarafından planlanan kümelenme çalışmasının temel hedefi sağlık turizminde var olan pazar payını artırmak" dedi.

  

Sağlık turizmini geliştirmek ve dünyadaki sektör pastasından daha fazla pay almak amacıyla başlatılan "Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları" kapsamında Antalya Valiliği toplantı salonunda düzenlenen ilk toplantı Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar, turizm sektörü ve sağlık sektörü temsilcilerinin katılımı ile yapıldı. Sağlık turizminin geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmaların masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya'nın 500 bin yatak kapasitesi ile turizmde dünya markası olduğunu, bu kapasitenin sadece yaz döneminde kullanılmasının ciddi bir israf olduğunu açıkladı. Turizmin 12 aya yayılması konusunda sağlık turizminin çok önemli olduğuna da dikkat çeken Vali Altıparmak, "Sağlık turizmi sektörü dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık bir paya sahip. Bu pay her geçen gün artıyor. BAKA tarafından planlanan kümelenme çalışmasının temel hedefi sağlık turizminde var olan pazar payını artırmak" dedi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın Birleşmiş Milletler Ortak Programı'yla Antalya'da yürüteceği sağlık turizmi kümelenme çalışmasının önemine de dikkat çeken Altıparmak, Türkiye'ye son yıllarda 100 binin üzerinde yabancı hastanın geldiğini ve sağlık turistinin normal turiste oranla yaklaşık 5 kat daha fazla harcadığını söyledi. Türkiye'nin sağlık turizmi için gidilebilecek dünyada ilk on ülke arasında yer aldığını Almanya, Hollanda, Avusturya, Irak, Suriye, Sudan, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Belçika'nın Türkiye'ye en çok hasta gönderen ülkeler olduğuna da belirten Vali Altıparmak, "Bu nedenle Türkiye'nin sağlık turizmindeki avantajları oldukça fazla" dedi.

 

"DÜNYADA İLKLERİ BAŞARDI"

Altıparmak, yapılması planlanan sağlık turizmi kümelenme çalışmalarının hedefini sağlık kuruluşları, sigorta şirketleri, seyahat acenteleri, STK'lar, üniversiteler, konaklama tesisleri ve kamu kurumları arasındaki işbirliğini arttırmak ve ortak hareket yapıcı rekabet gücünü arttırmak olduğunu da söyleyen Altıparmak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sağlık turizmi, Antalya'da turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılmasında önemli bir yer tutuyor. Kentte bulunan 43 hastane ve sağlık kuruluşunda 2012 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 30 bin sağlık turisti ağırlanmış. Bunların 27 bini turistin sağlığı kapsamında, 3 bini ise sağlık turisti kapsamında tedavi edilmiş. 2011 yılında ise kamu hastanelerinde 8 bin, özel hastanelerde ise 36 bin olmak üzere toplam 44 bin turiste sağlık hizmeti sunulmuş" dedi. Antalya'nın kadavradan gerçekleştirilen dünyanın ilk rahim nakli, dünyada ilk kez aynı anda kalp, böbrek ve damar nakli, Türkiye'de ilk çift kol nakli ve ilk yüz nakli ile sağlık konusunda dünyada ve Türkiye'de ilklere imza atan bir şehir olduğunu da vurgulayan Vali Altıparmak, Antalya'nın ileri yaş ve engelli turizminde büyük rekabet avantajına sahip olduğunu ve ayrıca hükümet programında yer alan sağlık serbest bölgeleri projesi için en güçlü adaylardan birisi konumunda olduğunu söyledi.

 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ HAZIR

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise toplantıda hazırlanan iş planıyla ilgili bir sunum yaptı. Engin, Antalya'da yapılması planlanan sağlık serbest bölgenin amaçları hakkında bilgiler verdi ve "Yabancı sermayeyi arttırmak, istihdamı arttırmak, yüksek tıbbi teknoloji girişini hızlandırmak, yatırım ve üretimi teşvik etmek, Türkiye'yi bölgesinde sağlık alanında cazibe merkezi yapmak bu projenin başlıca amaçlarını oluşturmaktadır. Akademisyenlerce, bir ürün ya da hizmetin üretiminde ve tüketiciye sunulmasında ilgisi bulunan tüm kurumların ortak çıkarlarını gözeterek, bir arada çalışıp rekabet gücü artışını sağlayan ortak bir yapı olarak tanımlanmaktadır" dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Program Uzmanı Tibet Seyhan da kümelenme çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Sunumların ardından toplantıya katılanlar sağlık turizminin geliştirilmesi konusunda yaşanan sıkıntıları ve taleplerini dile getirdi. Sektör temsilcileri özellikle bu işte üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını anlatırken, ilgili devlet kurumlarının da sağlık turizminin geliştirilmesi konusunda adım atması gerektiğine dikkat çekti. (Esin KÜMBETLİOĞLU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Turizmde hedef Hint zenginleri

Turizmde hedef Hint zenginleri