Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi TÜİK sepeti gizledikten sonra içeriğini değiştirdi

TÜİK sepeti gizledikten sonra içeriğini değiştirdi

TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi. Gıda ve konut ağırlığı azaldı, 3 yeni madde eklendi. Madde ve grup ağırlıkları revize edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TÜİK sepeti gizledikten sonra içeriğini değiştirdi
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geleneksel olarak her yıl ocak ayı verilerini içeren enflasyon sepeti güncellemelerini kamuoyuyla paylaştı.

Fiyat derlemesi yapılan yerleşim yerleri ve işyerleri, endeks sepetinde yer alan ürünler ve ağırlıkları ile ürün tanımları, TÜİK tarafından her yıl güncellenmektedir.

2024 yılı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE), Türkiye genelinde 81 ilin tamamı ve 227 ilçe, 28 bin 852 işyeri ve 5 bin 246 konuttan (kira) elde edilen 406 madde ve 913 madde çeşidi için her ay yaklaşık 608 bin 594 fiyat derleneceği tahmin edilmektedir.

Bu yılki güncellemeyle birlikte TÜİK'in enflasyon sepetindeki madde sayısı bir önceki yıla göre iki artışla 406'ya yükselirken, madde çeşidi de 18 artışla 913'e çıktı.

tüik-1

Ana harcama grupları ağırlıklarında değişiklik yapılarak, Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ağırlığı 2023'te yüzde 25,43 iken 2024'te yüzde 24,98'e düşürüldü. Aynı dönemde Konut grubunun ağırlığı da yüzde 16,61'den yüzde 14,20'ye indirildi.

Endeks sepetindeki ağırlıklar da çeşitli kategorilerde değişiklik gösterdi. Örneğin, ev eşyasındaki ağırlık yüzde 8,66'dan yüzde 8,12'ye, çeşitli mal ve hizmetlerdeki ağırlık yüzde 4,64'ten yüzde 4,30'a düşürüldü.

Ayrıca, enflasyon sepetine votka, kadın mont (anorak) ve düğün, nişan vb. toplantılar için salon kirası gibi ürünler eklendi, ancak çocuk ayakkabı (deri ve suni deri) çıkarıldı.

TÜİK, her yıl enflasyon sepetini güncellerken, bu güncelleme çalışmalarını Hanehalkı Bütçe Anketi verilerini inceleyerek, idari kayıtları gözden geçirerek, mal ve hizmet piyasasını takip ederek, ve bölge müdürlüklerinden gelen önerileri değerlendirerek gerçekleştirdiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye Atletizm Milli Takımı Belgrad'da rekora koştu

Türkiye Atletizm Milli Takımı Belgrad'da rekora koştu