Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi TGDF şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı

TGDF şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektöründe yılın ilk iki ayında gerçekleşen ihracat ve ithalat rakamları incelendi. Türkiye'nin dış ticaret performansı sektörel anlamda nasıl şekillendi?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TGDF şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı
KAYNAK: İHA

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, yılın ilk iki ayında nasıl performans sergiledi? İhracat ve ithalat rakamları nasıl şekillendi? İşte detaylar:

İhracat ve İthalat Rakamları

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri'ne dayanarak hazırlanan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli'ne göre, tarım, gıda ve içecek sektörü, bu yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,49 artışla 4,75 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde 3,15 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Ocak-Şubat döneminde Dış Ticaret Dengesi 1,6 milyar dolar fazla verdi.

İhracat ve İthalat Oranları

Özel Ticaret Sistemi (ÖTS) verilerine göre, yılın ilk 2 ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,49 artarken, ithalat yüzde 15,99 azaldı.

Ürün Bazında İthalat Değişimleri

Şubat ayında buğday ithalatı yüzde 37, ham ayçiçeği yağı yüzde 41,3 ve soya fasulyesi ithalatı yüzde 11,3 geriledi.

Dış Ticaret Dengesi

Yılın ilk 2 ayında tarım, gıda ve içecek sektöründe Dış Ticaret Dengesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 383,33 artışla 1,6 milyar dolar fazla verdi. Aylık bazda, Şubat ayında Dış Ticaret Dengesi 780 milyon dolar fazla verdi.

İhracat ve İthalat Birim Değerleri

Yılın ilk 2 ayında birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,13 düşüşle 1189 dolar/ton oldu. İthalat birim değeri ise yüzde 1,58 azalarak 644 dolar/ton oldu.

Öne Çıkan Ürünler ve Ülkeler

2024 yılının ilk 2 ayında ihracatta öne çıkan ürünler arasında un, fındık içi ve mandalina bulunuyor. İthalatta ise en fazla buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı ithal edildi.

Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya'ya yapılan ihracat toplamın yüzde 34,82'sini oluştururken, Rusya, Ukrayna, ABD, Brezilya ve Malezya'dan yapılan ithalatın yüzde 48,69'unu oluşturdu.

İthalat ve İhracatta Artış ve Azalış

İhracatı değer olarak en fazla artan sektörler arasında şeker ve şekerli mamuller, yaş meyve, sert kabuklu meyveler, balıkçılık ve su ürünleri yer alıyor. İthalatta ise tohumculuk, kakao ve çikolata, sert kabuklu meyveler öne çıkıyor. Ancak, sebzelerin ihracatı düşerken, bakliyat ve bitkisel yağ sektörlerinde de azalışlar yaşandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ALKÜ Ramazan Bayramı Tatili Boyunca Kesintisiz Hizmet Verecek

ALKÜ Ramazan Bayramı Tatili Boyunca Kesintisiz Hizmet Verecek