Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Emekli Maaşı Düzenlemesi Görüşmeleri Başladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Emekli Maaşı Düzenlemesi Görüşmeleri Başladı

Emekli maaşlarının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Emekli Maaşı Düzenlemesi Görüşmeleri Başladı

AKP TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından sunulan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bugün saat 14.30 itibarıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında ele alınmaya başladı.

Muhalefetin İtirazları

Oturumun başlangıcında usule ilişkin itirazlar nedeniyle söz verilen CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Hazine ve Maliye Bakanı'nın komisyonda bulunmamasını eleştirerek, "Bu teklifi hazırlayan Hazine ve Maliye Bakanlığıdır. Bu nedenle Bakan Mehmet Şimşek'in burada olmasını ve teklifin detaylarını bizlerle paylaşmasını istiyoruz," dedi. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da benzer şekilde, "Vergi paketindeki maddeler kadar pakette yer almayan konular da önemlidir. Burada muhatabımız Hazine ve Maliye Bakanı olmalı," ifadelerini kullandı.

A W249730 02

AKP'den Cevap

AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, muhalefetin eleştirilerine yanıt vererek, "Milletvekilleri, parti grupları, meslek örgütleri ve diğer muhataplarla görüşerek bu kanun teklifi hazırlanmıştır. Elbette bu kanunda Maliye Bakanı'nın açıkladığı hususlara ilişkin maddeler var," şeklinde konuştu.

Kanun Teklifinin Detayları

Komisyon görüşmeleri, kanun teklifinin ilk imza sahibi olan AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ün sunumuyla devam etti. Ök, 53 maddeden oluşan teklifin, vergi ve sosyal güvenlik mevzuatıyla ilgili 9 farklı kanunda düzenlemeler içerdiğini belirtti.

Ök, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Orta Vadeli Plan’a destek olmak üzere kanun teklifini hazırladıklarını belirterek, "Bu kanun teklifinde dar gelirli vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza ve emeklilere yeni bir vergi yükü getirmiyoruz. Amacımız, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması ve kayıt dışılıkla mücadele etmektir," dedi.

Emekli Maaşlarında Artış

Kanun teklifinin önemli bir maddesi de yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan emeklilere ödenen en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeriyor. Ök, "2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilerimize yapılan zamlarla birlikte 3,7 milyon emeklimizin en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak," şeklinde konuştu. Bu düzenlemenin 2024 yılı bütçesine ilave maliyeti 33,2 milyar lira olarak öngörülüyor.

Görüşmeler Devam Ediyor

Nilgün Ök’ün sunumunun ardından milletvekilleri tarafından kanun maddeleri tartışılmaya başlandı. Komisyon görüşmeleri devam ediyor ve çeşitli maddeler üzerindeki müzakereler sürüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TBMM'den Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıldönümüne Özel Tezkere

TBMM'den Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıldönümüne Özel Tezkere