Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Tasfiyelerde artış: 2023'te 519 şirket konkordato ilan etti

Tasfiyelerde artış: 2023'te 519 şirket konkordato ilan etti

Geçen yıl, zorlu finansal şartlar birçok işletmenin mali durumunu olumsuz etkiledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tasfiyelerde artış: 2023'te 519 şirket konkordato ilan etti
KAYNAK: Haber Merkezi

2023, işletmelerin talep koşullarının bozulduğu, maliyet baskısının arttığı ve finansmana erişiminin zorlaştığı bir yıl olarak kaydedildi. Bu dönemde konkordato başvuruları rekor seviyeye ulaşarak 519 dosyaya çıkarken, iflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019'daki 'konkordato fırtınası'ndan sonraki en yüksek seviyeye ulaşıldı. Geçen yılın 11 ayında 20 binin üzerinde firma kepenk indirirken, tasfiye başvurularında da yüzde 27,5'lik bir artış kaydedildi.

Finansman darboğazında olan işletmeler için 2023 zorlu bir yıl olarak geçerken, konkordato başvurularının en yoğun yaşandığı sektörler inşaat ve tekstil olarak belirlendi. İnşaat sektörü 45 dosya ile ilk sırada yer alırken, tekstil ve mobilya da önemli bir paya sahipti. AVM, enerji, gıda, sağlık hizmetleri, otelcilik, ambalaj, metal ürün imalatı, tıbbi ekipman ve medikal ürünler gibi sektörlerdeki firmalara verilen geçici mühlet kararlarında artış dikkat çekti.

İstanbul, konkordato başvurularının en fazla olduğu il olarak öne çıkarken, Ankara, Bursa, İzmir ve Kocaeli de sırasıyla listenin devamındaydı. Sektör temsilcileri, konkordato sürecinin ortalama maliyetinin 3 milyon TL civarında olduğunu belirterek, bu yüksek maliyetin birçok firmanın caydırıcı etkisi olduğuna ve birçok işletmenin alternatif olarak kapanma, tasfiye veya tabela değişikliği gibi çözümlere yönelmeye başladığına dikkat çekti.

Konkordato

Geçen yıl sadece konkordatolar değil, şirket kapanışları ve tasfiyeler de artış gösterdi. TOBB'un verilerine göre, kurulan şirket sayısında düşüş yaşanırken, kapanan şirket sayısı yüzde 7,2 artarak 19 bin 931'e ulaştı. Şahıs firmalarında ise daha dramatik bir tablo çizildi; kurulan şahıs firması sayısı yüzde 24,9 azalırken, kapanan şahıs firması sayısı yüzde 44 arttı.

Konkordato sürecine giren bazı önemli işletmeler arasında Emek Kumaş ve Göktekin Enerji gibi tanınmış markalar bulunurken, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Güçlü Çelik ve 2023'ün son günlerinde Forum AVM'ler de dikkat çeken konkordato başvuruları arasındaydı.

Tasfiye başvurularında yaşanan yüzde 27,5'lik artış da dikkat çekiciydi. İstanbul'da bulunan 11 bin 261 firma tasfiye başvurusunda bulunurken, Ankara ve İzmir de önemli sayılarda şirketin bu süreci yaşadığı iller arasındaydı.

Konkordato sürecindeki işletmeler kendilerini korurken, alacaklı firmalar için sürecin uzunluğu ve ödemelerin genellikle faizsiz anapara şeklinde yapılması, alacakların değer kaybına uğramasına neden oluyordu. Sektör temsilcileri, yasal eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirterek, konkordato sürecinde suiistimallerin önüne geçilmesi ve sürecin daha şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesi için düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Memleketlerine giden polisler Adana'da çekiciye çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Memleketlerine giden polisler Adana'da çekiciye çarptı: 1 ölü, 1 yaralı