Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Merkez Bankası'ndan yeni karar: Bankada parası olanlar dikkat!

Merkez Bankası'ndan yeni karar: Bankada parası olanlar dikkat!

Merkez Bankası, bankacılık ve TL'ye yönelik yeni adımlar attı, ekonomik dengeyi güçlendirmeye odaklandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Merkez Bankası'ndan yeni karar: Bankada parası olanlar dikkat!
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası mevduatları, faize ve Kur Korumalı Mevduat'a dair önemli kararlarını Resmi Gazete'de yayımlayarak duyurdu. İşte alınan başlıca kararlar:

Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Hesaplar:

Bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz uygulayabilecek. Ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Bu sayede standart TL mevduat desteklenirken, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatın cazibesi azaltılacak.

Gerçek Kişi Dönüşüm Hesapları:

Yurt içindeki gerçek kişiler, 30 Kasım 2023 itibarıyla bankalarda bulunan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını Türk Lirasına çevirebilecek.

Kur Farkı Düzenlemeleri:

Döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında, politika faizinden düşük oranlar uygulandığında oluşan kur farkı, banka tarafından ödenecek. Ancak kur farkı, politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksekse, destek tutarının bir kısmını banka, bir kısmını ise TCMB ödeyecek.

Reeskont ve Avans Faiz Oranları Güncellendi:

TCMB, vadesine en fazla 3 ay kalan senetler için reeskont işlemlerinde yıllık iskonto faiz oranını yüzde 40,75 olarak belirledi. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yüzde 41,75 olarak tespit edildi.

TL Mevduatı Cazip Hale Getirme Stratejisi:

Merkez Bankası, TL mevduatını daha cazip hale getirmek amacıyla alınan kararlarla bir dizi adım atmıştır. Gerçek kişiler için belirlenen aylık TL payı artış hedefi, geçiş hızındaki artışa paralel olarak eylülde yüzde 2,5'e, ekimde ise yüzde 3,5'e yükseltilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İsrail Gazze'yi böyle yok edecek

İsrail Gazze'yi böyle yok edecek