Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi

Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi

Merkez Bankası, Resmi Gazete'de yayımladığı düzenleme ile sadeleşme adımlarını güçlendirdi. Özet Döviz Pozisyon Raporlaması sona erdi, SRVTS ise firma kapsamını ve ekonomideki temsil düzeyini artırmak üzere güncellendi.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi
MUHABİR: Kamer Durdu

 

TCMB'nin Döviz Pozisyonu İzleme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi 10 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son veriliyor.

Uygulamada Değişiklik:

Mart 2023'te başlatılan uygulama, temmuzda 31 Aralık 2023'e ertelenmişti. 10 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip firmalar artık Özet Döviz Pozisyon Raporlaması yapmak zorunda değil.

SRVTS Güncellemesi:

TCMB bünyesinde 2018'de kurulan SRVTS'nin kapsamında güncelleme yapıldı. Raporlama kapsamına girecek firmaların belirlenmesi için yeni kriterler getirildi.

15 milyon dolar ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü yerine, toplam 100 milyon TL ve üzeri nakdi kredi bakiyesi veya geçmiş bir yıllık hesap döneminde 500 milyon TL ve üzeri net satış hasılatı/aktif büyüklüğü aranacak. Bu sayede SRVTS'deki raporlama formatı sadeleştirilerek firmaların raporlama sürecinde kolaylık sağlanacak.

Yapılan değişikliklerle birlikte, döviz pozisyonu izleme sürecinde firmalara yönelik yeni kriterler ve kolaylık getirilmiştir. Bu adımlar, reel sektörün döviz pozisyonundaki değişimlerin daha etkin bir şekilde takip edilmesini sağlamayı hedeflemektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İnegöl'de patlama: 2 işçi ağır yaralı

İnegöl'de patlama: 2 işçi ağır yaralı