Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Merkez Bankası'ndan dolar kuru için önemli adım

Merkez Bankası'ndan dolar kuru için önemli adım

17 Kasım haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 70,9 milyar TL'lik bir düşüş yaşandı. Döviz mevduatları, parite etkisinden arındırıldığında 685 milyon dolar azaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Merkez Bankası'ndan dolar kuru için önemli adım
KAYNAK: Haber Merkezi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporlarına göre, 17 Kasım haftasında KKM hesaplarındaki toplam büyüklük, 70,9 milyar TL'ye gerileyerek 2,7 trilyon TL seviyesine düştü.

Döviz Mevduatlarında Dalgalanma: TCMB Verilerine Göre Durum

TCMB verilerine göre, yurt içindeki döviz mevduatları 17 Kasım haftasında 880 milyon dolarlık bir artışla 176,7 milyar dolara ulaştı. Ancak pariteden arındırıldığında, döviz mevduatlarında 685 milyon dolarlık bir azalma yaşandı. Bu düşüşte gerçek kişilerin döviz mevduatlarının 424 milyon dolar, tüzel kişilerinki ise 260 milyon dolar azalmasının etkisi büyük.

İş Dünyası AGS Global Duygu Barometresi'nde: Ekonomik Adımların Değerlendirmesi

  • AGS Global tarafından yapılan 'İş Dünyasının 2023 Duygu Barometresi' araştırması, iş dünyasının duygu durumunu ortaya koydu.
  • Yüzde 78, Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasını olumlu bulurken, yüzde 56,9'u hedeflerin tutmayacağını düşünüyor.
  • KKM'nin sonlandırılması konusundaki adımlar yüzde 66,7'si tarafından olumlu karşılanırken, yüzde 23,5'i kararsız kaldı ve yüzde 9,8'i olumsuz görüş bildirdi.
  • Döviz tasarrufu yapanların çoğunluğu paralarını dövize yönlendirmeyi planlıyor; yüzde 43,1'i dövize, yüzde 23,5'i altına, yüzde 11,8'i gayrimenkule, yüzde 11,8'i borsaya ve yüzde 9,8'i TL mevduata yatırım yapmayı düşünüyor.
  • Tasarruf vurgusu, kamu ve hükümet harcamalarında yapılması gerektiği düşüncesini iş dünyasında yaygın hale getirmiş durumda; yüzde 90,2'si kamu ve hükümetin harcamalarını kısmasını önerirken, özel sektör ve hane halkı bu konuda daha az etkili olduğunu düşünüyor.

Dolar Kurundaki Krizin Sebepleri ve Öngörüler:

KKM'ye yatırım yapmış olan yatırımcılar ve vatandaşlar, Türk Lirası mevduat faizlerine yönelik teşviklerin artırılmasıyla dolar yerine tercihlerini değiştirebilir.

  • Yatırımcılar, KKM'de cazip fırsatların azaldığına ve getirilerin düştüğüne inandıklarında, Türk Lirası mevduatlarına dönme eğiliminde olabilirler.
  • TCMB'nin bankalara 'mevduat faizlerini yükseltin' talimatı vermesi, bu dönüş eğilimini desteklemektedir.
  • Ancak, beklenmedik ekonomik krizler KKM'nin tasfiye sürecini olumsuz etkileyebilir, kontrol dışı milyarlarca doların ekonomide belirsizlik yaratması durumunda dövize olan talep artabilir.
  • Bu durum, TCMB'nin kısıtlamaları nedeniyle doların Türk Lirası karşısında değer kazanmasına yol açabilir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diyanetin dev bütçesi şok etti!

Diyanetin dev bütçesi şok etti!