Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Merkez Bankası iş dünyasını sevindiren yeni kararları açıkladı

Merkez Bankası iş dünyasını sevindiren yeni kararları açıkladı

TCMB, krediye erişim sorununa çözüm için yeni adımlar attı, iş dünyasının beklentilerini karşılamayı hedefliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Merkez Bankası iş dünyasını sevindiren yeni kararları açıkladı
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Merkez Bankası'ndan İş Dünyasına Müjdeli Kararlar

Merkez Bankası, son hamlesiyle işverenleri sevindirecek bir dizi önemli düzenlemeye imza attı. Yapılan değişiklikler arasında, kullandırılan krediler için yüzde 30 menkul kıymet tesis edilmesi uygulamasının ve fatura zorunluluğunun kaldırılması, ayrıca TL payı aylık artış hedefinin yüzde 2,5’ten 3,5’e çıkarılması yer alıyor.

Kredilere Kolay Erişim İçin Menkul Kıymet Tesisinde Yüzde 30 İndirim

TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemelerle birlikte, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdi. Bu adım, özellikle daha önce 50 bin TL olan fatura muafiyet sınırının 250 bin TL’ye çıkarılmasının ardından gelerek, herhangi bir kredi tutarında fatura şartının aranmayacağını vurguluyor.

Faiz Oranında Menkul Kıymet Tesisine Son: İhracat Kredileri Destekleniyor

Bankaların TL ticari kredilere uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasının yanı sıra faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranına göre menkul kıymet tesisine son verildi. Bu değişiklikle, ihracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dahil edilmemesi kararı alındı.

TL Payı Artış Hedefi Yükseltildi: TL'ye Geçişin Özendirilmesi

Ayrıca, bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına da son verildi. Yapılan düzenlemelerle birlikte, TL mevduatın payının artacağı ve TL’ye geçişlerin hızlandırılacağı belirtildi. Verilere dayanarak gerçek kişiler için aylık yüzde 2,5 olan TL payı artış hedefi ise aylık yüzde 3,5’e çıkarıldı.

Bakan Şimşek: "Krediye Erişimi Kolaylaştırmak ve TL’ye Geçişi Özendirmek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın aldığı kararları sosyal medya hesabından değerlendirdi: “Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleşme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da geçmişi silindi! Peşine düştü

Antalya'da geçmişi silindi! Peşine düştü