Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Libya'nın etkisi: Petrol fiyatlarında gerileme

Libya'nın etkisi: Petrol fiyatlarında gerileme

Libya'daki Şerare Petrol Sahası'nın üretime geçmesi, Brent petrolün varil fiyatını uluslararası piyasalarda 78,28 dolara düşürdü.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Libya'nın etkisi: Petrol fiyatlarında gerileme
KAYNAK: Haber Merkezi

Brent petrolü uluslararası piyasalarda varil başına 78,28 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Cuma günü, Brent petrolü varil fiyatı 79,73 dolara kadar yükseldi, ancak günü 78,56 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün saat 09.57 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,36 azalışla 78,28 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,03 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte, OPEC üyesi Libya'nın Şerare Petrol Sahası'nda üretimin yeniden başlaması etkili oldu. Şerare, ülkenin en büyük petrol sahalarından biri olup, 3 Ocak'ta protestocuların baskını sonrasında kapatılmıştı. Göstericiler, petrol sahasının kapatılmasının ardından güneydeki rafinerinin kurulması, bozuk yolların bakımı, petrol şirketlerine güneylilerin atanması ve bölgedeki akaryakıt sıkıntısının giderilmesi taleplerini dile getirmişti.

petrol-1

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ramazan Ebu Cenah, dün yaptığı açıklamada, protestocuların taleplerinin yerine getirilmesinin ardından Şerare Petrol Sahası'nın yeniden açıldığını doğruladı. Günlük 340 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip olan bu saha, ülkenin toplam üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Bu yıl dünya genelinde petrol arz fazlası oluşabileceği beklentisi, fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık raporunda, bu yıl küresel petrol arzının günlük yaklaşık 1 milyon 500 bin varil artarak 103 milyon 500 bin varile, küresel petrol talebinin ise günlük 103 milyon varile ulaşacağını öngördü. Küresel talebin, üretimden fazla olması durumunda petrol fiyatlarında düşüşün devam edeceği tahmin ediliyor.

ABD'de soğuk hava nedeniyle petrol üretiminin düşeceği ve büyük rafineri operasyonlarının olumsuz etkilenebileceği endişesi devam ediyor. Kuzey Dakota'da yaşanan soğuk hava, petrol üretiminde yarı yarıya azalmaya neden oldu ve bölgede normal seviyelere dönmesinin birkaç hafta sürebileceği öngörülüyor.

Brent petrolde teknik olarak 79,03 ile 79,24 dolar aralığının direnç, 77,95 ile 77,62 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alanya’da Trafik Denetimi! Cezai İşlem Uygulandı

Alanya’da Trafik Denetimi! Cezai İşlem Uygulandı