Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Konut sahibi olmak imkansız hale geldi

Konut sahibi olmak imkansız hale geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporunda, konut fiyatlarının erişilemez noktada olduğunu belirtti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Konut sahibi olmak imkansız hale geldi

Toprak, “Mevcut fiyat ve finansman şartlarıyla konut sahibi olmanın geniş kesimler açısından olanaksızlaştığını gösteriyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak haftalık yayınladığı raporunda, “7. Konut piyasasında yüzde 18’e varan sert düşüşler yaşanırken, Konut Fiyat Endeksi (KFE) ocakta aylık yüzde 6,9, yıllık yüzde 153 arttı. Gıda fiyat artışlarında dünya beşincisi olan Türkiye, konut fiyat artışlarında dünya birincisi oldu. Konut fiyatlarının erişilmez noktaya ilerlemesi karşısında, sektörü kısmen ayakta tutan yabancıların konut alımları da deprem felaketi sonrası gerilemeye başladı. Merkez Bankası (MB) tarafından açıklanan Ocak 2023 dönemi Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri sadece alt ve orta gelir grupları için değil giderek üst gelir grupları ve yabancılar için de Türkiye’de konut sahibi olmanın zorlaştığını, fiyatların kontrolden çıktığını işaret ediyor. Gıda fiyat artışında dünyada ilk beşte yer alan Türkiye, küresel konut fiyat artışı endeksinde ise dünya birincisi olarak yer aldı. MB verilerine göre ocak ayında KFE bir önceki aya göre yüzde 6,9 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yıllık artış yüzde 153,1 düzeyine yükseldi. Enflasyon karşısında reel KFE artışı ise yüzde 59,1 oldu. TÜİK’in resmi enflasyon verisinin şubat itibarıyla yüzde 55 olduğu göz önünde tutulduğunda, KFE piyasa fiyatlarıyla enflasyonun yaklaşık üç katı, enflasyondan arındırılmış olarak da resmi enflasyonun yaklaşık 5 puan üzerinde artmış” ifadelerine yer verdi.

“ORTA GELİRLİNİN ÖDEME GÜCÜ ZORLAŞTI”

Erdoğan Toprak, “KFE’nin üç büyük ildeki değişimine bakıldığında ise ocak ayı itibarıyla İstanbul’da yüzde 154,4, Ankara’da yüzde 156,8 ve İzmir’de yüzde 149,9 düzeyinde konut fiyatlarında artış yaşandığı görülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) geçen ay bankacılık sektörü konut kredilerinde yeni düzenlemeye gitti. 2 milyon TL olan en düşük konut kredisi limiti 5 milyon TL’ye, 10 milyon TL olan en yüksek kredi limiti ise 20 milyon TL’ye yükseltildi. BDDK’nın bu kararı, konut fiyatlarının hangi noktaya ulaştığının resmi olarak da ilanıdır. Dar ve orta gelirlilerin ödeme gücünü kat kat aşan konut kredisi taksitleri giderek üst gelir grupları ve TL’deki değer kaybıyla avantajlı konumda olan yabancılar için de konut almayı güçleştiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) şubat ayı verilerine göre geçen ay Türkiye genelindeki ilk el konut satışları yüzde 18,8, ikinci el konut satışları ise yüzde 17,7 gerileyerek toplamda 80 bine kadar düştü. Aslında konut sektöründeki tabloyu satış değil gerçek anlamda alış açısından tanımlamak gerek. Konut satmak isteyenler olmasına karşın, alıcı ve talep geriledi. Sektörü büyük ölçüde ayakta tutan yabancı konut talebinde de şubatta kanımca depremin etkisiyle yüzde 27 düşüş gerçekleşti ve yabancıların satın aldığı konut sayısı 3350 adette kaldı. TÜİK’in 2013’ten bu yana yayınladığı konut satış verilerine bakıldığında şubat ayında yaşanan 80 binlik toplam satış sayısı geride kalan 10 yıl 2 ayın, yani 122 ayın en düşüğü. Bu da üç haneli şekilde artan konut fiyatlarına karşılık iki haneli artan maaş ve gelirlerin yanında depremin ortaya çıkarttığı güvenli-dirençli konut endişesinin konut sektörünü derinden etkilediğini, konut alımına talebin hızla gerilediğini, mevcut fiyat ve finansman şartlarıyla konut sahibi olmanın geniş kesimler açısından olanaksızlaştığını gösteriyor!” açıklamasında bulundu.

Arda KIR5043576

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TARIMSAL MALİYET ARTIŞLARI HIZLANDI

TARIMSAL MALİYET ARTIŞLARI HIZLANDI