Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi KKM'den çıkış aranıyor: özel bankalar yeni girişi kapattı

KKM'den çıkış aranıyor: özel bankalar yeni girişi kapattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'den kademeli olarak çıkılacağını açıkladı.Bu kapsamda, birçok özel banka KKM'de yeni giriş ekranını kapattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KKM'den çıkış aranıyor: özel bankalar yeni girişi kapattı

Süleyman Gezici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kur Korumalı Mevduat Heasbı (KKM)'dan kademeli olarak çıkılacağını açıkladı. Merkez Bankası'nın da KKM'yi azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüştürmeyi hedefleyen yeni adımlar attığı belirtiliyor. Bu kapsamda, birçok özel banka KKM'de yeni giriş ekranını kapattı.

KKM'ye girişler kapanıyor

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, kamu bankaları genel olarak politika faizinin 3 puan üstünü yani yüzde 28 faiz verirken birçok özel banka KKM'de yeni giriş ekranını kapattı.

Kamu bankaları TL mevduat faizlerinde yüzde 37-38 teklif ederken KKM'den dönen TL mevduatlarda ise faiz oranı yüzde 43'e kadar çıkıyor.

Özel bankalarda ise KKM'den TL'ye dönen mevduatlar için faiz oranları ise yüzde 45'e kadar çıkıyor.

KKM'den çıkışlar artıyor

KKM'den çıkış oranları da artıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, KKM hesaplarından çıkanların oranı yüzde 20'yi aştı. Çıkan paranın önemli bir bölümü ise döviz, altın ve hisse yatırımına gitti.

KKM hesaplarından TL'ye dönüş oranları ise yüzde 8-9'larda kaldı. Hala büyük bir bölümünün yani yüzde 70 civarında bir oranın KKM'de kalmaya devam ettiği belirtiliyor.

KKM büyüklüğü geriledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düşüşle 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi.

Önceki haftayla birlikte son iki haftada KKM'de düşüş 60 milyar TL'yi buldu. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 125,6 milyar dolar oldu.

Bakan Şimşek'ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı programda KKM'den bir çıkış stratejileri olduğunu ve kademeli olarak gideceklerini altını çizdi.

Bakan Şimşek, Türk Lirası'nı cazip hale getireceklerinin belirterek şunları kaydetti:

“KKM şu anda bir realitedir. Bu realiteden zamanla bir çıkış stratejisi ortaya koyacağız. Mevduat sahipleri müsterih olsun. Kendileri açısından herhangi bir önemli değişikliğe gitmeyeceğiz. Lira mevduatını cazip hale getirdiğimizde, ülkede makro finansal istikrarı kalıcı şekilde tesis ettikçe, rezervlerimizi güçlendirdikçe farklı bir strateji izleyebiliriz. Bugün itibarıyla KKM devam edecek. Dönemsel olarak bir takım konularda yönlendirme noktasında bankalar için makro ihtiyati bir çerçeve ortaya koyabiliriz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İPhone 15 tanıtıldı: Yeni iPhone'un özellikleri ve fiyatları

İPhone 15 tanıtıldı: Yeni iPhone'un özellikleri ve fiyatları