Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kargo iade ücretini kim ödeyecek sonunda açıklandı!

Kargo iade ücretini kim ödeyecek sonunda açıklandı!

Ticaret Bakanlığı, internet alışverişlerindeki yüksek orana rağmen en büyük sorun olan iade kargo ücreti konusundaki tartışmalara son verdi. Artık kargo iade masrafının kimin ödeyeceği net olarak belirlenmiştir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kargo iade ücretini kim ödeyecek sonunda açıklandı!

Ticaret Bakanlığı, son günlerde medyada yer alan ve "1 Ocak 2024 itibariyle tüketicilerin kargo iade masraflarını ödeyeceği" iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle ilgili olarak, tüketicilerin cayma hakkını kullanmaları durumunda malın iadesiyle ilgili kargo ücretini ödemek zorunda olmadıkları vurgulandı.

Açıklamada, elektronik ticaretin ve mesafeli sözleşme hacminin artmasıyla birlikte tüketici koruma sisteminin daha etkin hale getirilmesi amacıyla yapılan düzenlemelere dikkat çekildi. Bu düzenlemelerle Avrupa Birliği Direktifleri ve yasal mevzuata uyum sağlandığı belirtildi.

1 Ocak 2025 tarihine kadar ertelenen düzenlemeyle ilgili olarak, cayma hakkı kullanımında iade masraflarının, ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslimat masraflarını aşmamak kaydıyla tüketiciler tarafından da karşılanabileceği ifade edildi. Ancak, bu düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihine kadar uygulanmayacağı ve dolayısıyla söz konusu haberlerin gerçek dışı olduğu vurgulandı.

Ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanan tüketicilerden iade kargo ücretini talep veya tahsil eden satıcılara, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için bin 371 TL idari para cezası uygulanacağı belirtildi. Bu ceza tutarının 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı ifade edildi.

Son olarak, Bakanlık açıklamasında, söz konusu düzenlemelerin uygulanmaya başlayacağı 1 Ocak 2025 tarihine kadar mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında kargo iade bedelinin satıcı tarafından karşılanacağı ve tüketicilerin iade kargo ücretlerini ödemesinin söz konusu olmadığı net bir şekilde ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD'den Türk şirketlere yaptırım

ABD'den Türk şirketlere yaptırım