Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Japonlardan Muğla'nın sarı susamına büyük talep

Japonlardan Muğla'nın sarı susamına büyük talep

Türkiye'nin lezzet ihracatında önemli bir rol oynayan Muğla'nın sarı susamı, özellikle Japonlar tarafından talep ediliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Japonlardan Muğla'nın sarı susamına büyük talep
KAYNAK: İHA

Muğla'nın bereketli topraklarında yetişen sarı susam, Ramazan pidesinden kurabiyelere kadar geniş bir yelpazedeki gıda ürünlerine tat ve lezzet katarak Ramazan ayının vazgeçilmezi haline geliyor. Özellikle Japonlar, Muğla'nın sarı susamına büyük bir talep gösteriyor.

Japonlardan Muğla'nın Sarı Susamına Büyük Talep (3) Result

Japon Mutfağında Türk Susamının Yeri

Ula Gökova Bölgesinde yetiştirilen sarı susam, aroması, kokusu ve tadıyla öne çıkıyor. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği aracılığıyla özellikle Japonya olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyor. Japonlar, geleneksel yemekleri sushi ve salatalarda Türk sarı susamını tercih ediyor.

Japonlardan Muğla'nın Sarı Susamına Büyük Talep (2) Result

Türkiye'nin Susam İhracatındaki Artış

Türkiye, 2023 yılında susam ihracatını %62 artırarak 124,5 milyon dolara çıkardı. Bu artışın ardından Türkiye'nin yeni hedefi 250 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmak olarak belirlendi. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye'nin susam ihracatının 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde %195 artışla 19 milyon 632 bin dolara yükseldiğini belirtti.

Japonlardan Muğla'nın Sarı Susamına Büyük Talep (4) Result

Kaliteli Türk Susamı Dünya Pazarında

Türkiye'de yetişen susamın kalitesi dikkat çekiyor. Öztürk, susamın en büyük ithalatçısının Çin olduğunu ancak Türk susamının kalitesinden dolayı birim fiyatının yüksek olduğunu ifade etti. Türkiye, seçici pazarlar olan Japonya ve Avrupa ülkelerine kaliteli susam ihraç ediyor. Özellikle Japonya'ya yapılan susam ihracatında büyük artışlar gözlemleniyor.

Türk Susamı Dünya Pazarında İkinci Sırada

Türkiye, dünya susam ticaretinde önemli bir konuma sahip. 2024 yılında susam ihracatının 250 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye'nin susam ihracatında Polonya, Irak ve Almanya öne çıkıyor. Ocak-Şubat döneminde 19,6 milyon dolarlık susam ihracatının gerçekleştiği Türkiye'den Polonya, Irak ve Almanya'ya yoğun talep var.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kepez’e Yeni Yollar

Kepez’e Yeni Yollar