Birleşik Kamu-İş’in
Antalyalı Genel Başkanı Mehmet Balık, geleneksel hale getirdikleri ‘Halkın
Enflasyonu Araştırması’nın Haziran ayı sonuçlarını açıkladı. Balık, yaptığı
yazılı açıklamada, gıda fiyatlarının Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 9.89
arttığını belirterek, “Sadece patates-soğan değil, diğer sebze fiyatlarında da
yüksek oranda artışlar olduğunu vurguladı. Balık, Haziran ayında meyce bakliyat
dışındaki bütün gıda gruplarında fiyatlarının arttığını belirterek, şu
görüşlere yer verdi : “Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine
odaklandığı haziran ayında gıda fiyatlarında tam bir patlama yaşandı. Seçim
kampanyalarında soğan ve patates fiyatlarındaki artışlar nedeniyle de gündemde
olan gıda fiyatlarında haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 9,89 gibi
oldukça yüksek oranda bir artış
kaydedildi. Bu yılın ilk altı aylık döneminde gıda fiyatlarında gözlenen
artış ise yüzde 20,59’a kadar tırmandı”
ENFLASYON
BASKISI HALKI YILDIRDI
“Birleşik Kamu-İş
Konfederasyonu AR-GE biriminin, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli
olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının
haziran ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının
bu maaş- ücret düzeyiyle katlanılamaz bir noktaya ulaştığını gösteriyor” diyen
Mehmet Balık, şöyle konuştu : “Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul
yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını,
en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı
payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan
artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden
etkiliyor.
Birleşik
Kamu-İş’in araştırmasına göre Türkiye’deki aileler gıda için harcadıkları her
100 liranın 18,7 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye
gibi ürünlere harcıyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine
rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve
balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 24,3’ünü
oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda
harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 18’i buluyor. Türkiye’de gıda için
harcanan her 100 liranın 5,3 lirası tereyağı dışındaki yağlara,8,2 lirası
meyveye, 13,3 lirası sebzeye 1,5 lirası bakliyata, 10,7 lirası ise diğer gıda
ürünlerine ayrılıyor.
Bu
arada TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü
ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük
bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.
Türkiye’de
başta hayvancılık olmak üzere tarım sektörünün üretimindeki artışın, talep
artışının gerisinde kalması, üreticiyle tüketici arasındaki zincirde yer alan
aracıların yüksek kar oranları ve diğer nedenlerle gıda fiyatlarında yaşanan
yükselişten en büyük zararı, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda
olan yoksul kesimler görüyor”(Haber
Merkezi)