Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Gıda fiyatlarında patlama

Gıda fiyatlarında patlama

Birleşik Kamu-İş’in Antalyalı Genel Başkanı Mehmet Balık, gıda fiyatlarının Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 9.89 arttığını belirterek, “Sadece patates-soğan değil, diğer sebze fiyatlarında da yüksek oranda artışlar oldu” dedi..

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gıda fiyatlarında patlama

 

 

 

Birleşik Kamu-İş’in Antalyalı Genel Başkanı Mehmet Balık, geleneksel hale getirdikleri ‘Halkın Enflasyonu Araştırması’nın Haziran ayı sonuçlarını açıkladı. Balık, yaptığı yazılı açıklamada, gıda fiyatlarının Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 9.89 arttığını belirterek, “Sadece patates-soğan değil, diğer sebze fiyatlarında da yüksek oranda artışlar olduğunu vurguladı. Balık, Haziran ayında meyce bakliyat dışındaki bütün gıda gruplarında fiyatlarının arttığını belirterek, şu görüşlere yer verdi : “Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine odaklandığı haziran ayında gıda fiyatlarında tam bir patlama yaşandı. Seçim kampanyalarında soğan ve patates fiyatlarındaki artışlar nedeniyle de gündemde olan gıda fiyatlarında haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 9,89 gibi oldukça yüksek oranda bir artış  kaydedildi. Bu yılın ilk altı aylık döneminde gıda fiyatlarında gözlenen artış ise yüzde 20,59’a kadar tırmandı”

ENFLASYON BASKISI HALKI YILDIRDI

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu AR-GE biriminin, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının haziran ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının bu maaş- ücret düzeyiyle katlanılamaz bir noktaya ulaştığını gösteriyor” diyen Mehmet Balık,  şöyle konuştu :  “Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor.

Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre Türkiye’deki aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 18,7 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 24,3’ünü oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 18’i buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,3 lirası tereyağı dışındaki yağlara,8,2 lirası meyveye, 13,3 lirası sebzeye 1,5 lirası bakliyata, 10,7 lirası ise diğer gıda ürünlerine ayrılıyor.

Bu arada TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.

Türkiye’de başta hayvancılık olmak üzere tarım sektörünün üretimindeki artışın, talep artışının gerisinde kalması, üreticiyle tüketici arasındaki zincirde yer alan aracıların yüksek kar oranları ve diğer nedenlerle gıda fiyatlarında yaşanan yükselişten en büyük zararı, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan yoksul kesimler görüyor”(Haber Merkezi)

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AKP İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, “Muratpaşa’ya istiyoruz” dedi ve ekledi; “25 bin CHP’liyi  ikna etsek yeter”

AKP İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, “Muratpaşa’ya istiyoruz” dedi ve ekledi; “25 bin CHP’liyi ikna etsek yeter”